Zgolj še eno leto podpore za Windows 10

Matej Huš

13. okt 2024 ob 11:50:01

Vstopamo v zadnje leto podpore za Windows 10, kar je še zlasti pomembna informacija za poslovne uporabnike. Podpora za Windows 10 se bo uradno iztekla 14. oktobra 2025. Zadnjo pomembnejšo nadgradnjo smo dobili pred dvema letoma, ko je izšel Windows 10 22H2, odtlej pa Microsoft krpa zgolj ranljivosti. To počne brezplačno, a bo tako le še leto dni.

Windows 10 je izšel že davnega leta 2015 in deset let podpore je v resnici precej radodarno. Ko bo te konec, bodo podjetja in posamezniki lahko dodatna leta podpore doplačali. ESU (Extended Security Updates) bo na voljo do oktobra 2028, a ne bo zastonj. Za poslovne uporabnike bo prvo leto stalo 61 dolarjev na napravo, drugo leto 122 dolarjev in tretje leto 244 dolarjev. Šole in druge izobraževalne ustanove bodo imele znatne popuste, saj bodo cene en dolar za prvo leto, nato pa vsako leto dvakrat več. Cene za domače uporabnike še niso znane - je pa to sploh prvikrat, da bodo ti imeli možnost nakupa ESU. Pri Windows 7 je bila ta možnost rezervirana zgolj za poslovne uporabnike.

To seveda ne pomeni, da bodo računalniki z Windows 10 čez noč neuporabni, bo pa nadaljnja raba sistema postajala čedalje bolj tvegana. Nedvomno se bodo na internetu neuradno pojavili popravki iz ESU tudi po neuradnih kanalih, a to prinaša velika tveganja, saj njihove provenience ne bo možno preveriti. Nadgradnja na Windows 11 bo najelegantnejša možnost za prehod na podprt sistem, ki bo tudi brezplačna, a za starejše naprave to zaradi tehničnih razlogov ne bo možno. To je resnejši problem kot pri predhodnih verzijah, ki so načeloma dopuščale nadgradnjo na isti strojni opremi.