Množica iOS aplikacij zbira in prodaja podatke o uporabnikih

Dare Hriberšek

8. sep 2018 ob 22:28:34

Ekipa raziskovalcev podjetja GuardianApp je odkrila, da številne iOS aplikacije skrivaj zbirajo lokacijske podatke svojih uporabnikov. Gre večinoma za storitve, ki bi slabo ali pa sploh ne delovale brez teh podatkov, denimo aplikacije za vreme ali rekreacijo. Zbiranje izvajajo s pomočjo podjetij za monetizacijo podatkov, kot so Reveal, Huq, AreaMetrics in drugi, ki razvijalcem tudi priskrbijo potrebno kodo, da jo vstavijo v svoje izdelke. Razkrilo se je, da aplikacije v nekaterih primerih neprestano pošiljajo podatke o uporabnikovi GPS lokaciji in še čem, ob tem pa običajno pozabijo obveščati, da bodo podatki deljeni s še tretjimi osebami.

Pri GuardianApp so razsiskavo izepljali s pmočjo nadzora omrežnega prometa na napravi in pri tem našli 24 popularnih aplikacij za iPhone, denimo GasBuddy, ASKfm, NOAA Weather Radar, Photobucket in druge, med katerimi so nekatere zbirale tudi podatke s pospeškometra, stanju akumulatorja in o mobilnih omrežjih, s katerimi se je uporabnik povezoval.

Večina ponudnikov aplikacij se očitkov brani z besedami, da lahko uporabnik kadarkoli prepove zbiranje podatkov, spet drugi zatrjujejo, da podatke zbirajo zgolj anonimizirano. A kot pravijo pri GuardianAppu, vse to večinoma ne drži ali pa samo delno. Aplikacije namreč uporabniku večinoma predstavijo samo nujnost zbiranja podatkov za delovanje svoje storitve, da dobijo njegovo privolitev, običajno pa nato pozabijo dodati, da bodo podatki posredovani tretjim osebam, in to z namenom, ki nima nobene povezave z osnovno uporabo aplikacije. Anonimiziranje pa po njihovem mnenju zaleže slabo ali nič, saj se da že samo z lokacijskimi podatki identificirati posameznikovo domovanje oz. službo.