Zdravstvene in fitnes aplikacije s Play Stora trgujejo s podatki

Dare Hriberšek

18. jun 2021 ob 19:59:28

Študija, ki so izvedli na avstralski Macquarie University in objavili v British Medical Journalu je ugotovila, da skoraj devet od desetih mobilnih aplikacij, ki se v širšem smislu ukvarjajo z zdravjem, tako ali drugače zbira podatke o uporabnikih. Pri tem so preizkusili 23.000 aplikacij Googlovega Play Stora, med katerimi so bili števci korakov in kalorij, menstrualni koledarčki, fitnes aplikacije ter tiste za preverjanje simptomov in podobne.
88 odstotkov aplikacij je uporabljalo neko vrsto programske kode, ki je omogočala identifikacijo in spremljanje uporabnika, nekatere so to izvajale tudi prek več platform. Približno dve tretjini se je v ta namen posluževalo piškotkov, tretjina jih je poznala uporabnikov email naslov, četrtina pa je prek povezav na bazne postaje zbirala lokacijske podatke o gibanju uporabnika. 23 odstotkov aplikacij o zbiranju podatkov ni vnaprej obvestilo uporabnikov, kar je v nasprotju s splošnimi pravili Play Stora.

Štiri odstotke aplikacij je zbrane podatke nato posredovalo tretjemu podjetju, običajno skupaj z imenom in lokacijskimi podatki uporabnika, vsaka četrta taka pošiljka je potovala po nezaščiteni povezavi in na ta način še dodatno ogrozila varnost podatkov. V raziskavi so identificirali 665 različnih podjetij prejemnikov, od katerih jih je petdeseterica prejela dve tretjini zbranih podatkov, med temi so bili tudi Google, Facebook in Yahoo.

Predstavniki Googla so se že odzvali na ugotovitve, češ da so pravila njihove programske tržnice jasna in da gre za odgovornost razvijalcev. Dodali so še, da ukrepajo, če na take kršitve naletijo in tako trenutno preučujejo tudi to raziskavo.