Facebook pridno sledi tudi tistim uporabnikom, ki imajo izklopljeno deljenje lokacije

N/A

22. dec 2019 ob 22:25:27

Facebook se je ta mesec dopisoval z dvema ameriškima senatorjema, ki ju je skrbelo, pod kakšnimi pogoji podjetje zbira podatke o lokaciji svojih mobilnih uporabnikov. Facebook je mirno priznal da zbirajo lokacije tudi v primeru, da uporabnik izklopi to možnost v nastavitvi svojega mobilnega telefona (location services).

Kot so povedali, vedno najprej skušajo dobiti uporabnikovo privolitev za dostop do telefonove dejanske lokacije preko storitve location services. V tem primeru zvedo za lokacijo iz GPS senzorja oz. iz naslova okoliških wifi in bluetooth naprav, čemur pravijo tudi precizna lokacija, saj je praviloma natančna na vsega nekaj metrov.

Vendar pa tudi v primeru, da uporabnik te privolitve ne da (oz. še bolj pogosto, jo vmes umakne), ne sedijo križanih nog. Lokacijo tako še vedno skušajo dognati iz njegovega IP naslova, morebitnih lokacijskih oznak na objavah ali v naloženih slikah, skozi lokacije prijateljev, ipd. Ta lokacija sicer ne bo tako zelo precizna, a bo še vedno boljša kot nič.

Skratka, lokacija jih zanima prav vedno.

Glavni razlog za to je seveda prikaz bolj klikabilnih oglasov. Kot so dodali, so skoraj vsi fb oglasi lokacijsko občutljivi, tako da npr. nekomu z enega mesta ne oglašujejo picerije iz drugega kraja. Obenem pa so se pohvalili, da lokacijo uporabljajo še za uporabniku koristne storitve, kot so npr. odkrivanje poskusov vdora, javljanje lokacije nujnim službam v primeru nesreče, odkrivanja lažnih novic idr.

Odgovor Facebooku se sicer nanaša na ZDA, vendar pa v Evropi (FB Irska) verjetno ni nič drugače. Tukaj veljavni GDPR namreč daje podjetjem široko podlago za zbiranje podatkov na podlagi lastnih interesov, se pravi, brez uporabnikove privolitve oz. celo v nasprotju z njo. Posledično bi irski regulator težko dosegel ustavitev take prakse.