Mobilne aplikacije za depresijo ali odvajanje od kajenja delijo podatke naokoli

Matej Huš

22. apr 2019 ob 09:33:51

Raziskovalci s sydneyjske univerze so se odločili preveriti, ali mobilne aplikacije za zdravje zbrane osebne podatke posredujejo tretjim strankam in ali uporabnikom to povedo. Osredotočili so se aplikacije, ki so namenjene boju z depresijo ali pomoči pri prenehanju kajenja. Našli so 36 najpogosteje uporabljenih aplikacij s teh področij in ugotovili, da jih velika večina podatke posreduje vsaj Facebooku ali Googlu, a tega ne razkrijejo uporabnikom.

Da številne aplikacije podatke posredujejo ali prodajajo drugim podjetjem, v resnici ni nobeno presenečenje (v preteklosti smo imeli primer aplikacije za spremljanje menstruacij, ki je podatke trosila naokoli). To početje postane še posebej problematično, ko imamo opraviti z aplikacijami, ki razpolagajo z informacijami o zdravstvenem stanju uporabnikom. Zato so raziskovalci poiskali 36 najbolje uvrščenih aplikacij za boj z depresijo ali prenehanje kajenja v Googlovi in Applovi spletni trgovini v ZDA in Avstraliji. Analizirali so obdobje med aprilom in junijem 2018.

Ugotovili so, da kar 33 izmed 36 aplikacij podatke posreduje tretjim podjetjem. Od teh jih ima samo 25 zapisano politiko zasebnost, torej imajo uporabniki možnost poučiti se, kaj se bo dogajalo z njihovimi podatki, pri ostalih pa tega niti ne morejo storiti. Izmed teh je 23 politik vsebovalo navedbo, da se podatki prenašajo tretjim podjetjem. Večina jih je podatke prenašala Googlu ali Facebooku, manjši del aplikacij pa še kakšnemu četrtemu podjetju. Posredovani podatki so bili zelo različni in so v nekaterih primerih vključevali tudi vnose v dnevnik, podatke o uživanju kemičnih snovi ali vedenju ter celo uporabniška imena.

Kaj se s posredovanimi podatki zgodi, raziskovalci niso ugotavljali. Načeloma so res anonimizirani, a z zadostno količino podatkov je možno marsikaj tudi deanonimizirati. Ključno vprašanje pri uporabi vsake aplikacije je torej, ali zaupamo piscu aplikacije. Četudi ima aplikacija politiko zasebnost, ni nujno, da se je drži. Raziskave kažejo, da je precejkrat sploh ni, pogosto pa je, a ne odseva resničnosti.