Keplerjev teleskop se ne da

Dare Hriberšek

8. sep 2018 ob 12:05:58

Po kratkem obdobju hibernacije in popravil na daljavo in po tem, ko smo se od njega malone že poslovili, se je vesoljska sonda za lov na zunajosončne oz. eksoplanete konec avgusta znova prebudila in se posvetila svoji 19. nalogi opazovanja oddaljenih zvezd in odkrivanja planetov, ki krožijo okrog njih.

Nasa je medtem popravila eno od Keplerjevih potisnih šob, kar omogoča, da lahko teleskop znova za silo usmerjajo. Za to nalogo so bila namreč primarno zadolžena 4 reakcijska kolesa, od katerih sta dve že pred časom odpovedali poslušnost. Koliko časa bodo oko sonde lahko še usmerjali s potisnimi šobami, pa je odvisno od količine preostalega goriva, sonda ga je namreč na začetku svoje misije leta 2009 s sabo ponesla le 12 kilogramov, v začetku letošnjega leta pa so iz Nase sporočili, da gre gorivo počasi h kraju.

Kakorkoli, pri Keplerjevemu teleskopu gre za nadvse uspešno misijo, saj so pri Nasi na začetku načrtovali, da bo svoja opazovanja opravljal le tri leta in pol, dejansko pa je služil skoraj celo desetletje. Njegovo misijo že nadaljuje njegov naslednik Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), ki so ga v vesolje poslali letos aprila, sredi poletja pa je postal tudi polno operativen.