Chrome praznuje 10 let

Matej Huš

3. sep 2018 ob 20:56:55

Pisalo se je leto 2008, ravno se je začelo šolsko leto. Netscape je bil mrtev že skoraj desetletje, večina je po spletu brskala z Microsoftovim Internet Explorerjem verzije 7, a ne tako majhen delež je še vedno uporabljal dobri stari Internet Explorer 6. Tisti tehnično ali zasebnostno bolj osveščeni (kakšna četrtina jih je bila) so prisegali na Firefox 3.0, medtem ko so uporabniki Applove opreme klikali po Safari 3.0 ali 3.1. Odstotek osamljenih jezdecev je imel norveško Opero, ostali brskalniki pa so bili v rangu zaokrožitvene napake. Pametni telefoni so še sramežljivo borili za prostor v našem vsakdanu, Applov iPhone 3G pa je bil v glavnem namenjen poslušanju glasbe in klicanju, čeprav je znal tudi na internet. In septembra je Google vstopil na področje spletnih brskalnikov in za vedno spremenil svet. Danes njegov brskalnik Chrome uporablja več kot dve tretjini vseh obiskovalcev interneta; do interneta tudi pogosteje dostopamo z mobilnih naprav kakor z namiznih računalnikov.

Ko je Google s stripom predstavil Chrome, ni bil nihče povsem gotov, da se bo nov brskalnik uveljavil. Google je resda obvladoval najpopularnejšo spletno strani, a tedaj je bil Android še v razvojni fazni. Šele sredi septembra je izšel Android 1.0. Chrome je bil sprva namenjen le Windows, šele leto pozneje je prispel na Linux in macOS. Google je izkoristil tudi naraščajoče nezadovoljstvo z Internet Explorerjem, povečevanje zanimanja za alternativo (ki je bila tedaj v obliki Firefoxa), hkrati pa je stavil na odprtost (koda Chromium je javna) in podporo HTML5. Chrome je že ob izdaji opravil testa Acid1 in Acid2 z odliko, medtem ko je Internet Explorer potreboval še celo leto.

Chrome je poskrbel za pravo revolucijo, saj je uvedel številne novosti, ki so dandanes del vseh brskalnikov. Prinesel je peskovnik, ki je ločil posamezne zavihke. Googlov pogon V8 JavaScript je poskrbel, da so za hitro izvajanje poskrbeli tudi ostali brskalniki. Uvedba hitrega številčenja verzij je razlog, da imajo tudi danes ostali brskalniki večidel dvomestne verzije. Chrome je postal več kot brskalnik, saj predstavlja jedro sistema ChromeOS, ki ga najdemo na tablicah in lahkih prenosnikih. Zdi se, da je pred Chromom svetla prihodnost, predvsem pa da bo namesto brskalnika postal platforma ali ekosistem.

Toda Google mora paziti. Nekoč je imel podoben primat Internet Explorer, ki si je privoščil postavljati de facto standarde, kot to danes počne Chrome. In na koncu ga je prehitel nov, vitek in hiter brskalnik. Chrome mora paziti, da se zgodovina ne bo ponovila.