Google razcepil WebKit v Blink

Matej Huš

5. apr 2013 ob 08:51:09

Googlov projekt Chromium, na katerem temelji brskalnik Chrome, je najavil, da se bodo počasi odmaknili od pogona WebKit. Ta poganja Applov Safari in Googlov Chrome, a se ima to spremeniti. Googlov bo začel ločen razvoj nove veje projekt (fork), in sicer se bo WebKitov del WebCore počasi razvil v Blink.

Google kot glavni razlog za spremembo navaja večprocesno arhitekturo, ki je v Chromu drugačna kakor v drugih brskalnikih. To je povzročalo vedno več težav pri usklajevanju WebKita in projekta Chromium ter posledično zastoje v razvoju, zaradi česar so se odločili za odvejitev. Sprva sprememb praktično ne bo, počasi se bo Blink razvijal v svojo smer. Google tako ocenjuje, da se bo koda poenostavila in skrčila. Že kar zelo kmalu naj bi pobrisali več kot 7000 datotek s 4,5 milijona kode, ki v Blinku ne bo več potrebna.

Ima pa ta odločitev posledice tudi za Opero, ki je februarja napovedala slovo od pogona Presto in prehod k WebKitu. Opera je tedaj napovedala, da bo sledila projektu Chromium, zato kakšnih pretresljivih sprememb za uporabnike in razvijalce ne bo. Nova Opera, tako mobilna kot namizna, bo uporabljala Blink, saj ostaja zvesta Googlu.

Novice so po eni strani razveseljive. Po slovesu Presta je za kratek čas kazalo, da bo WebKit postal de facto standard. Monopol enega pogona hitro privede do pomanjkljivega spoštovanja standardov (se še spomnite časov, ko je bil Internet Explorer alfa in omega, dasiravno na berglah, tj. s površno podporo standardom, ki je silila v pisanje improvizirane kode). Čeprav trenutno te bojazni ni, se je WebKit začel bližati temu. Konkurenca sta namreč Trident in Gecko. Sedaj pa smo dobili še enega velikega igralca, tako da je razvoj monopola (za zdaj) malo verjeten.