Microsoftova stran oceni varnost brskalnikov: prvi IE, drugi Chrome

Matej Huš

11. okt 2011 ob 18:10:50

Microsoft je danes postavil spletno stran Your Browser Matters, na kateri uporabnikom izpiše oceno varnosti njihovega brskalnika. Trenutno so podprti le Internet Explorer, Firefox in Chrome, od katerih dobi najvišjo oceno prav IE, kar bo zagotovo sprožilo žolčne debate o verodostojnosti strani. Pri Microsoftu so si za ta namen določili metodologijo, po kateri dobijo brskalniki od nič do štiri točke, in jo javno objavili.

Najvišjo oceno prejme Internet Explorer 9, kateremu metodologija dodeli vse štiri točke. Na drugem mestu je Internet Explorer 8, ki prejme tri točke, sledijo pa Chrome z dvema točkama in pol, Firefox z dvema točkama, Internet Explorer 7 z eno točko in Internet Explorer 6 z nič točkami. Za ostale brskalnike rezultatov ni, tako da Safari in Opero kar malo pogrešamo.

Microsoft je točkoval štiri kategorije: prenosi nevarnih datotek, ribarske strani (phishing), napadi na brskalnik in napadi na spletne strani. Edini večji pomanjkljivosti IE9 sta po njihovi metodologiji manko samodejnega posodabljanja razširitev in pomanjkljiv peskovnik, vseeno pa to po njihovi metodologiji ni bilo dovolj da bi mu zbilo kako točko. Ostali brskalniki se odrežejo slabo pri prepoznavanju potencialno škodljivih prenesenih datotek (roko na srce, tu ima Microsoft prav) in še nekaj drugih zaščitah, zato so dobili manj točk.