Chrome z milijardo uporabnikov, namizni vladar pa ostaja Internet Explorer

Matej Huš

31. maj 2015 ob 12:29:02

Pred dobrim desetletjem so nepoučeni uporabniki menili, da je Internet Explorer internet. Od tedaj se je mnogo spremenilo in čeprav je IE še vedno najpogosteje uporabljen internetni brskalnik, se prav lahko zgodi, da bo kmalu veljalo, da Google je internet. V Googlu so se pravkar pohvalili, da ima Chrome že milijardo uporabnikov.

Chrome je imel še lani 600 milijonov uporabnikov, v 12 mesecih pa je to število povečal za 400 milijonov novih uporabnikov. Na mobilnem področju gre zlasti za rast števila androidnih telefonov, na namiznih računalnikih pa je Chrome speljal veliko uporabnikov Firefoxa, medtem ko IE-jev delež vztraja.

Google se je na konferenci I/O 2015, ki je bila sicer namenjena predstavitvi novih izdelkov in storitev, pohvalil s številko milijardo, ki so jo presegli Android (že lani) ter Chrome, YouTube in Google Maps. Gmail je tik za ovinkov, saj ima 900 milijonov uporabnikov in hitro pridobiva.

Še nekaj številk je natrosil Googlov podpredsednik Sundar Pichai: Androidne naprava ponuja 400 proizvajalcev in sestavljavcev, podpirajo 500 operaterjev po svetu, skupno pa obstaja več kot 5000 različnih androidnih naprav.

Kaj pa konkurenca? Internet Explorer ima na namiznih računalnikih še vedno 50-60 odstotni delež, odvisno od metodologije, tretjeuvrščeni Firefox pa je v zadnjem letu izgubil skoraj tretjino uporabnikov in se komajda drži nad desetimi odstotki. Uporabniki Maca, kakšnih pet odstotkov jih je, prisegajo na Safari, preostanek pa je v rangu zaokrožitvene napake. Veliko pričakujemo od Windows 10, ki bo prinesel nov brskalnik (Project Spartan).