Založniki: snemanje glasbe z YouTuba največji problem

Matej Huš

3. sep 2018 ob 20:17:39

Založniki so našli novega krivca, ki bojda predstavlja največjo grožnjo glasbeni industriji, pa čeprav ta beleži rekordne dobičke. Grožnjo vidijo v straneh, ki omogočajo prenos videoposnetkov oziroma glasbe z YouTuba na lokalni disk. YouTube je največji vir teh posnetkov, ni pa edini, saj je glasbo mogoče snemati tudi z DailyMotiona, SoundClouda, Vimea in podobnih. A najbolj gre založnikom v nos YouTube.

Zaradi tega so že pred dvema letoma začeli boj proti tovrstnemu snemanju ("rippanju") posnetkov. Ta teden je svojo pot sklenila zelo popularna stran MP3Fiber, a še vedno jih obstaja na desetine. Založniki zato opozarjajo, da razširjena uporaba teh strani predstavlja celo večjo grožnjo kakor zloglasne strani s torrenti, kakršna je The Pirate Bay. Cehovska organizacija BPI (British Phonographic Industry) je še posebej aktivna v boju proti stranem za snemanje glasbe.

V EFF (Electronic Frontier Foundation) medtem poudarjajo, da gre za pretiravanje in zavajanje, saj obstaja vrsta povsem legitimnih uporab storitev za lokalni prenos videoposnetkov z YouTuba, saj imajo mnogi posnetki glasbo, ki je v javni lasti. V številnih primerih pa gre za uporabo, ki jo zakonodaja dovoljuje kot pošteno rabo. YouTubovi pogoji uporabe sicer določajo, da dostop do vsebin prek tretjih posrednikov ni dovoljen, proti čemur se tudi borijo.

YouTube ima dodelan sistem ContentID, ki skrbi tudi, da se na strani brez dovoljenj ne znajdejo posnetki z avtorsko zaščiteno vsebino. A kot je izkusil nemški profesor glasbe, je ta precej popadljiv in blokira tudi več kot pol stoletja stare posnetke klasične glasbe, ki so po nemški zakonodaji že v javni lasti. In dopisovanje z YouTubom (Googlom) ne obrodi vedno sadov.