Glasbena industrija lani cvetela

Matej Huš

24. apr 2018 ob 06:57:52

Glasbena industrija je lani zabeležila eno najboljših let, saj je s 17,4 milijardami dolarjev prihodkov zaostala le za letom 2008, ko so nabrali 17,7 milijarde dolarjev. V primerjavi z letom 2016 je lani prodajala zrasla za 1,4 milijarde dolarjev. Največ prihodkov je ustvarila pretočna glasba (streaming), ki se je okrepila kar za 39 odstotkov in sedaj predstavlja 43 odstotkov vseh prihodkov. Medtem se je prodaja klasičnih albumov skrčila za 783 odstotkov oziroma 10 odstotkov v primerjavi z minulim letom.

Glavni založnik ostaja Universal Music, ki je ustvaril 5,2 milijarde dolarjev prihodkov ali skoraj tretjino. Na drugem mestu je Sony Music s 3,6 milijarde dolarjev, tretji pa je Warner Music s 3,1 milijarde dolarjev. Kar četrtino prihodkov je odpadlo na neodvisne. Povečujejo se tudi prihodki, ki jih ustvarijo avtorji brez založb, denimo prek platform Tunecore, CD Baby ali Bandcamp. Ti so si odškrnili 472 milijonov dolarjev, kar je sicer skromen kos kolača, a predstavlja 27 odstotkov več kot predlani. To pomeni, da je prostor tudi za takšne avtorje.

Pričakovati je, da se bo pozitiven trend nadaljeval tudi letos. Prav tako so se kot neupravičeni izkazali strahovi, da bodo najprej internet in potem še YouTube in storitve za streaming pokopali glasbo.