Iranska internetna propagandna mreža širša, kot so domnevali

Jurij Kristan

2. sep 2018 ob 22:13:18

Reutersovi novinarji s pomočjo varnostnih podjetij FireEye in ClearSky so razkrili še eno dodelano mrežo spletnih strani ter uporabniških računov s socialnih omrežij, ki prikrito širi propagando iranskih vladnih občil.

Pred tedni sta se Facebook in Twitter spravila nad račune, ki naj bi bili povezani z Iranom in Rusijo ter širili dezinformacije. Pri Reutersu so kopali dalje in ugotovili, da je organizacija International Union of Virtual Media (IUVM) pravzaprav tudi del iranskega prikritega spletnega propagandnega stroja. Gre za desetine povezanih spletnih strani in računov s Facebooka, Twitterja, YouTuba ter Instagrama, ki so povzemali novice iranskih vladnih medijev, pri tem pa zakrili dejanski izvor. YouTube je v hitrem odzivu že zaprl s to organizacijo povezane kanale.

V tem primeru torej ne gre za hekanje, kot naj bi šlo pri predlanskih vdorih ruskih obveščevalcev, temveč za usmerjeno informacijsko delovanje, blizu početju razvpite ruske Internet Research Agency. To je razumljivo, saj Iran nima tako zmogljivih kapacitet za digitalno vojskovanje kot Rusija ali Severna Koreja. Po drugi plati za množično spamanje z dezinformacijami na spletu ne potrebujemo strokovnjakov, marveč le ogromno garačev.

Navedeno kaže, da se tudi v tej državi dobro zavedajo potenciala spleta za potiskanje svojih agend v ospredje. Vprašanje je seveda, kaj se bo zgodilo, ko bodo svoje metode pošteno nadgradili.