ZDA obtožile še dvanajstih ruskih hekerjev vpletanja v volitve

Matej Huš

14. jul 2018 ob 10:19:08

Posebni tožilec Robert Mueller, čigar ekipa preiskuje rusko vpletanje v zadnje ameriške predsedniške volitve, vključno z vdorom v strežnike demokratske stranke in krajo informacijo o več kot pol milijona volivcev, je vložil novo obtožnico zoper 12 ruskih vojaških obveščevalcev. Večinoma gre za pripadnike GRU, ki jih obtožuje poizkusov vplivanja na volitve z napadi na volilno infrastrukturo. Sodeč po obtožnici pa jim ni uspelo vplivati na dejansko štetje glasov.

V obtožnici piše, da so obtoženci vdirali v računalnike ameriških organizacij in fizični oseb, ki so bili povezani s predsedniškimi volitvami, kradli dokumente s teh računalnikov, javno objavljali ukradeni material, vdrli v računalnike demokratske stranke, državne volilne komisije in proizvajalca programske opreme za preverjanje informacij o volivcih. Ugotovili so, da je heker z vzdevkom Guccifer 2.0, ki je pred volitvami razpečeval informacije s strežnikov demokratske stranke, ruski obveščevalec. Spomnimo, da je Guccifer 2.0 trdil, da nima povezav z Rusijo in da gre za samostojnega romunskega hekerja.

Napade so v glavnem izvajali s ciljanim ribarjenjem (spear phishing) s programom X-agent, s čimer so pridobili gesla za dostop do računalnikov. Ker so za anonimnost skrbeli tudi z bitcoinskimi transakcijami, so si nakopali še obtožbe o pranju denarja.

Ker so vsi obtoženci v Rusiji in verjetno ne bodo potovali v ZDA ali njim naklonjene države, ni pričakovati, da bi se jim zgodilo kaj hujšega. Bo imela pa obtožnica politične posledice. Skupno so ZDA zaradi ruskega vpletanja v volitve obtožile že 32 posameznikov.