Facebook in Twitter nad račune, povezane z Iranom in Rusijo

Dare Hriberšek

22. avg 2018 ob 18:42:31

Nekaj več kot 650 Facebook strani in skupin je bilo v zadnjem času identificiranih kot zavajajočih in posledično izbrisanih, je včeraj med pogovorom z novinarji povedal Mark Zuckerberg. Gre za strani, ki naj bi bile povezane z Iranom in Rusijo, kar so preiskovalci ugotavljali tekom večmesečne preiskave med katero so se povezali tudi z državnimi organi pregona.

Družabno omrežje je preiskavo začelo na namig, ki ga je prejelo od varnostnega podjetja FireEye. Facebook je nato odkril, da gre za omrežje strani, znano pod imenom Liberty Front Press, ki ga je sestavljalo 70 uporabniških računov, tri Facebook skupine in 76 računov na Instagramu. Preiskovalci so še razkrili, da so bile strani na neimenovan način povezane z Iranskimi državnimi mediji. Omrežje je od leta 2015 za oglaševanje porabilo 6000 ameriških dolarjev.

Omrežje Liberty Front Press je bilo obenem povezano z omrežjem lažnih novičarskih strani, ki so se ukvarjale s širjenjem Malwara in vdori v tuje uporabniške račune. Šlo je za 12 strani, 66 računov in 9 računov na Instagramu. Oglaševanja niso uporabljali.

Tretji del preiskave se je nanašal na uporabniške račune, povezane z Iranom, ki so širili predvsem politična stališča povezana z Bližnjim vzhodom, Veliko Britanijo in ZDA. Ta del kampanje je obsegal 168 strani, 140 uporabniških računov in 31 računov na Instagramu. Med julijem 2012 in letošnjim aprilom, so za oglaševanje porabili več kot 6000 dolarjev.

Zadnji del preiskave pa se je osredotočil na Facebook strani, povezane z rusko vojaško obveščevalno službo. To omrežje nima povezave z Iranskim, osredotočalo pa se je na politiko v Siriji in Ukrajini, zanimivo, s svojimi objavami pa ni ciljalo na zadeve povezane z ZDA.

Twitter je nekoliko bolj skop s podatki, tudi oni so za nedoločen čas suspendirali 284 uporabniških računov zaradi njihovih povezav z Iranom, tudi njih je o zadevi obvestilo podjetje FireEye in tudi oni pri preiskavi sodelujejo z ameriško policijo in tožilstvom.