Kitajski mladoletniki lahko igrajo le še tri ure tedensko

Jurij Kristan

31. avg 2021 ob 21:27:50

Kitajska je vnovič omejila čas, ki ga smejo tamkajšnji otroci prebiti ob igranju internetnih iger, in tokrat precej drastično, saj lahko tovrstne naslove igrajo le še tri ure na teden okoli vikenda.

Kitajska je že postala največje tržišče v igričarski industriji, toda tamkajšnje oblasti do takšne situacije ne kažejo zgolj odobravanja. Deklarirano jih žulita dve zadevi: hitro rastoča moč s tem povezanih tehnoloških velikanov, kot je Tencent, ki je danes že največja igričarska firma na svetu; in pa dejstvo, da naj bi imel znaten delež kitajskih otrok težave s prekomernim igranjem, oziroma po domače, z zasvojenostjo. Sredstvo, ki bi ubilo dve muhi na en mah, je strogo omejevanje igranja online iger, s katerimi kitajska podjetja največ služijo, saj temelj tamkajšnjega trga v bistvu predstavljajo internetne mobilne igre z mikrotransakcijami ali naročninami in ne toliko klasične računalniške ter konzolne igre, kot jih poznamo na Zahodu.

Pred dvema letoma so tako mladoletnim že prepovedali igranje ponoči, to je med deseto ure zvečer in osmo zjutraj, dnevna kvota pa je znašala 90 minut med tednom in tri ure med vikendom ter počitnicami. V uporabniške račune internetnih iger se morajo ljudje tam vpisovati z osebnimi podatki, toda ker je mularija za to uporabljala tudi račune staršev, smo v zadnjih dveh letih videli vse strožje omejevalne ukrepe. Tencent je tako julija oznanil še Midnight Patrol, kontroverzen sistem identifikacije uporabnika s prepoznavo obraza. Regulatorjev tudi to ni pomirilo in v začetku avgusta je državni medij Economic Information Daily udaril s člankom, v katerem so igre označili za "elektronsko drogo", oziroma "duhovni opij", ki "množično zasvaja otroke". Čeprav je bil članek kmalu umaknjen, pa je bil njegov očitni namen pritiska na tehnološka podjetja dosežen, saj so Tencentove delnice izgubile več kot 10 odstotkov vrednosti.

A zaostrovanj še ni bilo konec. Včeraj je osrednja državna tiskovna agencija Xinhua poročala (alternativni povzetek SCMP), da je osrednji državni regulator iger, Nacionalna agencija za tisk (National Press and Publication Administration - NPPA), objavil nova pravila. Kitajci do osemnajstega leta starosti so tako sedaj upravičeni do igranja internetnih iger le po eno uro ob petkih, sobotah in nedeljah ter med počitnicami. Gre za izjemno omejevalen standard, ki je v državi že sprožil odpor. Uradno oblasti pravijo, da želijo s tem mladino "učiti pravih vrednot", toda verjetneje je, da gre le za eno od etap v boju z domačimi tehnološkimi velikani, ki so po mnenju Xi Jinpinga in druščine dobili preveč moči in vpliva. Mimogrede: Južna Koreja pa je te dni odpravila deset let staro omejitev, po kateri je bilo otrokom pred šestnajstim letom starosti igranje prepovedano med polnočjo in šesto uro zjutraj.