Spletno nakupovanje povzroča kopičenje

Jurij Kristan

29. avg 2018 ob 22:05:48

Analize nakazujejo, da preprostost nakupovanja na spletu pri zaznavnem deležu Američanov povzroča kopičenje kupljenih stvari, saj jih ne uspejo vrniti ali prodati naprej.

Za pregledovanje prodajnih artiklov in nakupe vemo, da sprožajo sproščanje dopamina v možganih in sodobni marketinški prijemi, ki to dinamiko izrabljajo, so znanost v malem. Spletno nakupovanje je postopke močno poenostavilo, saj je vse stvar klikov in potegov čez zaslon, lahko tudi v postelji. Dodatna zanimivost pri naročanju z linije je mehanizem odloženega zadovoljstva, ker moramo na dostavo nekaj časa čakati.

To naj bi v ZDA povzročilo dodatno rast potrošnje v smeri nebistvenih dobrin, posledično pa tako kopičenje doma kot povečano količino odpadkov. Američani so lansko leto porabili kar dvakrat več denarja za nakupe drobnarij kot petnajst let pred tem, čeprav se je prebivalstvo povečalo le za 13 odstotkov. Hkrati se je za skoraj četrtino glede na dvajset let predtem povečala povprečna površina bivalnih prostorov, zaskrbljujoč pa je podatek o odpadkih, saj je leta 2015 na deponije odšlo kar dve tretjini več oblačil kot leta 2000.

Razlogov za to je poleg preprostosti nakupa še več. Vračanje artiklov, za katere kupec sprevidi, da so poškodovani ali jih pravzaprav ne potrebuje, je znatno težje od nakupovanja. Tudi prodaja na bolšjaku zahteva od posameznika določen trud. In povrhu vsega je masovna potrošnja sprožila še začaran krog, v katerem nižanje cen sili proizvajalce v iskanje bližnjic pri proizvodnji, kar botruje manj kakovostnim izdelkom, ki se hitreje uničujejo.

Zaenkrat so podatki napaberkovani zgolj iz ameriških statističnih uradov in še niso bili deželni prefinjenega študiranja na terenu. Zanimivo bo videti, kaj bodo v prihodnje pokazali Kitajci, katerih trg spletnih nakupov je največji na svetu in že več kot dvakrat presega ameriškega. Lahko pa zaznani pojav služi kot resno opozorilo.