Črni petek spet rekorden za spletno nakupovanje

Matej Huš

24. nov 2012 ob 19:36:31

Včeraj je bil v ZDA in Kanadi črni petek, kakor označujemo tradicionalni začetek božične nakupovalne sezone, kateri sledi zahvalnemu dnevu. Nakupovanje se vedno bolj seli na internet in tako so nakupi prek Amazona in drugih spletnih trgovcev po eni strani dobra napoved prodaje in ocena finančne kondicije potrošnikov, po drugi strani pa vsako leto predstavljajo tudi svojevrsten test internetnih strežnikov velikih trgovskih podjetij. Letos so črni petek preživeli brez večjih tehničnih težav, čeprav je prodaja dosegla nove rekorde.

Poglejmo najprej v bližnjo preteklost. Analitiki iz comScora so objavili podatke o prodaji za tretji letošnji kvartal. Od julija do septembra so potrošniki na internetu zapravili 42 milijard dolarjev, kar je 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. S tem smo zaključili že tretje leto, ko je prodaja vsako četrtletje presegla istoležno četrtletje leta pred tem. Zadnji večji pretres se je zgodil v letih 2008-2009, ko je finančna kriza pokazala zobe, kar je povzročilo upad spletne potrošnje. Sedaj pa se zdi, da so se ljudje na krizo kar nekako navadili in (vsaj v ZDA) trošijo po starem. Največ se proda digitalnih vsebin, sledijo pa elektronika, vstopnice za prireditve, oblačila in programska oprema.

Glavna novost pri letošnjem nakupovanju je povečana uporaba pametnih telefonov. Statistike kažejo, da se je letos na spletne strani trgovcev s pametnih telefonov odpravilo 28 odstotkov kupcev, lani pa le 18 odstotkov, ugotavlja IBM. Tudi delež kupcev, ki nakupe dejansko pravijo prek pametnih telefonov, se je povečal z 10 na 14 odstotkov. Podobne ugotovitve je razkril tudi Apple, saj se je podatkovni promet prek iPhonov zelo povečal na črni petek. Vedno več je tudi uporabnikov socialnih omrežij in medsebojnih priporočil prek Facebooka in Twitterja.

Rastejo pa tudi sami nakupi. Čeprav se na zahvalni dan nakupovalna sezona še ne začne, vedno več ljudi nakupuje tudi takrat, saj imajo v službi prosto. Letos se je prodaja na četrtek povečala za 18 odstotkov glede na lani. PayPal je opazil trikratni porast (več kot 190-odstoten) plačil v primerjavi z lanskim zahvalnim dnevom.