Amazon iznašel "navdušene" skladiščne delavce

Dare Hriberšek

24. avg 2018 ob 18:54:02

Na Twiterju se je pojavila skupina šestnajstih zaposlenih v Amazonu, ki o delovnih razmerah v tem podjetju govorijo precej navdušeno in se odzivajo predvsem na kritične tvite v zvezi s tem. Gre za resnične ljudi, ki imajo k svojemu imenu dodano pripono FC Ambassador, po pisanju medijev pa gre za nekdanje zaposlene v skladiščih, ki so dobili nove zaposlitve: obiskovalcem razkazujejo delovne prostore Amazona in na Twitterju branijo njihove barve. Vsi njihovi uporabniški računi so nastali v zadnjih nekaj tednih.

Tiskovni predstavniki podjetja so se že odzvali z besedami, da gre za način zunanjega komuniciranja prek ljudi, ki že dovolj časa delajo pri njih in zato odlično poznajo delovne razmere. Pomembno je, da je javnost seznanjena z resničnimi dejstvi znotraj njihovih distribucijskih centrov in program FC Ambassador igra pri tem veliko vlogo.

Mediji so brž ugotovili, da ambasadorji uporabljajo precej podobe argumente, njihovi stavki so sestavljeni zelo podobno, taka je tudi uporaba ločil. Številni običajni uporabniki Twitterja so si zato k svojemu uporabniškemu imenu že pripisali FC Ambassador, s tviti pa veselo parodirajo ton sporočil Amazonovih ljudskih propagandistov.

Ni skrivnost, da ima Amazon velike težave s svojo javno podobo, ki so povezane predvsem z obtožbami delavcev o monotonem delu, slabih delovnih pogojih in nizkih plačah, odnosih z nadrejenimi in pičlimi odmori za stranišče. Julija, sredi Amazonove Prime razprodaje, so tako stavkali delavci v španskih, poljskih in nemških skladiščih, v Veliki Britaniji pa so sindikati s tem v zvezi sprožili tudi sodne postopke.