Jeff Bezos, najbogatejši človek v moderni zgodovini

Dare Hriberšek

17. jul 2018 ob 21:47:32

Ustanovitelj in solastnik Amazona je s 150 milijardami dolarjev premoženja postal najbogatejši človek moderne zgodovine, vsaj v času od leta 1982, ko je revija Forbes začela spremljati neto vrednost posameznikov, primerjalno za nazaj obteženo z učinki inflacije. Samo od prvega junija letos se je Bezosovo imetje povečalo za 5 milijard. Doslej je prvo mesto zasedal Bill Gates, čigar premoženje se je leta 1999 za kratek čas povzpelo na 100 milijard, kar bi z upoštevanjem inflacije danes znašalo 149 milijard. Ker pa je Gates vmes lep del premoženja razdal, je njegov kupček trenutno ocenjen na "le" dobrih 95 milijard dolarjev.

In ker vemo, da denar ne prinese 100 % brezskrbnega življenja, ima Jeff Bezos te dni polne roke težav. Prav na Prime Day - to je dan v letu, ko na Amazonu s popusti mamijo k nakupovalni mrzlici - so zaradi slabih delovnih razmer stavkali skladiščni delavci v Nemčiji, na Poljskem in v Španiji. To pa še ni vse.

Republikanski poslanec Keith Ellison je nanj naslovil pismo, v katerem zahteva pojasnila, kako je lahko Amazon postal platforma, na kateri svoje izdelke prodajajo najrazličnejše organizacije, povezane z netenjem sovraštva, rasizma in nasilja. Znano je, da se med izdelki na Amazonu pogosto pojavljajo izdelki s supremacistično in neonacistično ikonografijo. Ellison si želi Bezosove odgovore do konca tega meseca.

In če se vrnemo k najpremožnejšim na svetu: Bezosu in Gatesu na lestvici sledi Warren Buffet (Berkshire Hathaway inc.) s 83 milijardami, pa Mark Zuckerberg (Facebook) z 82 milijardami in nato Amancio Ortega, ustanovitelj trgovske verige Inditex, s 74 milijardami.