EU napoveduje kazni za ponudnike, ki ne bodo brisali terorističnih vsebin

Dare Hriberšek

20. avg 2018 ob 16:36:58

Unija namreč pripravlja sprejem novih predpisov, ki bi storitvam, kot so YouTube in družabna omrežja, naložila da v eni uri odstranijo teroristično propagando s svojih platform. V nasprotnem primeru jih čaka denarna kazen. Bruselj je namreč že letos marca v posebnem priporočilu za države članice in podjetja, ki jih to zadeva, zahteval odločnejši pristop do takih pojavov in že tedaj predpisal 60 minutni rok za odstranitev takih vsebin. A kot rečeno, je tedaj šlo zgolj za nekakšno priporočilo, ki pa rezultata ni obrodilo, zato so evropski uradniki očitno s korenčka prešli na palico.

Bolj trde prijeme je v današnjem pogovoru za Financial Times - članek je žal plačljiv - napovedal evropski komisar za varnost Julian King. Predlog zakonodaje naj bi bil že v pripravi in zdaj naj bi vseboval tudi kazni, kolikšne za zdaj še ni znano. Vsekakor bo predpis, pa kakršenkoli že bo, moral sprejeti tudi Evropski parlament, za njim pa še večina držav članic. To bi bil sicer prvi primer, ko bi tehnološka podjetja in ponudniki storitev postali neposredno odgovorni za vsebine, ki jih nalagajo njihovi uporabniki.

V primeru, da bo zakonodaja sprejeta, pa bo podobno kot v za zdaj propadlem predlogu strojnega filtriranja avtorskih vsebin, posebej prizadela male ponudnike, ki nimajo sredstev za tako moderiranje in hitro ukrepanje. A komisar je neomajen, po njegovem je potrebna zakonodaja, ki ne bo spornih vsebin zgolj prelivala z velikih na male platforme, kot se po njegovem dogaja sedaj.