Google pod strojničnim ognjem medijev ... in zaposlenih

Dare Hriberšek

17. avg 2018 ob 21:46:51

V Mountain Viewu imajo pester PR teden. Najprej so tudi običajni, netehnološki mediji prišli do spoznanja, da Googlove naprave beležijo lokacijo uporabnika tudi kadar ta to izklopi. Kar se sicer ve že precej časa. Pokonci pa so znova skočili tudi zaposleni, potem ko se je razvedelo, da se Google s svojim iskalnikom vrača na kitajski trg, pri čemer je spletni velikan na široko razprl svoja hlebca zahtevam tamkajšnje vlade po cenzuriranju zadetkov.

Več kot tisoč zaposlenih je zato te dni podpisalo peticijo, v kateri zahtevajo, da vodstvo znova preuči etičnost in transparentnost takega poslovanja. Obenem so zatrdili, da zaposleni zaradi pomanjkanja informacij ne morejo sprejemati kakovostnih etičnih odločitev o svojem delu, saj so za projekt Dragonfly morali izvedeti iz poročanja medijev. "Googlovi delavci želimo vedeti, kaj počnemo," so še zapisali. Od vodstva še terjajo naj ustanovi posebno skupino za etiko in vzpostavi nekakšnega varuha tega področja, predvsem pa začne notranje komunicirati o vsebini projektov, ki zbujajo etične pomisleke.

Stvari so šle tako daleč, da je včeraj pred zaposlene stopil sam izvršni direktor Sundar Pichai, ki je pojasnil, da je kitajski iskalni pogon šele v začetni fazi razvoja in še daleč od pričetka delovanja. Plus, da ponujanje še širšega nabora storitev v najštevilčnejši državi sveta, ustreza Googlovemu globalnemu poslanstvu.

Vodstvo podjetja sicer doslej ni še z ničemer javno potrdilo obstoja Dragonflya, zato gre besede Pichaia obenem jemati tudi kot prvo posredno potrditev, da projekt prirejenega kitajskega iskalnika v resnici obstaja.