Sesutje turške lire podžgalo promet na turških kriptomenjalnicah

Matej Huš

16. avg 2018 ob 01:11:52

Nagli premiki turške lire, ki je v minulih dneh izgubila tretjino vrednosti, skupno pa v celem letu skoraj polovico, danes pa je manjši del izgub nadoknadila, so povzročili povečanje zanimanja za kriptovalute v Turčiji. Največja turška menjalnica Koinim je zabeležil 63-odstotno rast prometa v bitcoinih, BTCTurk 35-odstotno rast, Paribu pa kar podvojitev prometa. V Turčiji kriptovalute niso prepovedane ali strogo regulirane, tako da lahko prebivalci enostavno nakazujejo denar na menjalnice in kupujejo kriptovalute. Zaradi tega je zrasel promet predvsem na običajnih menjalnicah, ne pa na primer na LocalBitcoins, ki je P2P menjalnica, uporabna zlasti v državah z omejitvami, denimo v Iranu.

Zanimivo je, da nekateri Turki bolj zaupajo kriptovalutam kakor državnim valutam, čeprav so kriptovalute letos obilno izgubljale. Od lanskega decembrskega vrha je bitcoin izgubil več kot dve tretjini vrednosti, od začetka tega meseca skoraj petino, danes pa je porasel za skoraj deset odstotkov. Premiki na trgu kriptovalut so tako bistveno višji kakor pri državnih valutah. Ob tem je seveda možno, da Turki ne uporabljajo bitcoinov za varčevanje, temveč za enostavno premikanje sredstev v tujino ali nakupovanje tujih izdelkov.

Turška lira je v zadnjem tednu izgubljala, ko se je Turčija zapletla v gospodarsko vojno z ZDA. Ameriški predsednik Trump je podvojil carine na uvoz turškega jekla in aluminija, kar je bil povod za pospešitev padca. Razlogi so seveda globlji, med drugim slaba kondicija turškega gospodarstva, politična nestabilnost in naraščajoča bojazen pred svetovno trgovinsko vojno.