Prihajajo dostopni 4-TB SSD-ji

Matej Huš

7. avg 2018 ob 20:12:08

Dobre novice za kupce SSD-jev se vrstijo. Cene so že tako strmoglavile, prihajajo pa tudi orjaški SSD-ji po znosnih cenah. Samsung je sporočil, da so začeli množično proizvodnjo 4-TB SSD-ja, ki bodo uporabljali štiribitne celice (QLC) in bodo tako zaradi nizke cene namenjeni domačim uporabnikom in ne podjetjem.

Štiriterabajtni SSD-ji že obstajajo, a stanejo več kot tisočaka. Samsung pa je prvo podjetje, ki začenja množično proizvodnjo SSD-jev, ki uporabljajo QLC V-NAND. Doslej so se uporabljali predvsem SLC, ki v celico shrani en bit podatkov, MLC, ki shrani dva, ter v zadnjem času tudi TLC, ki shrani tri. SLC je drag in ga v domačih napravah nismo videvali, MLC in TLC pa sta bila cenejši alternativi. Več bitov kot shranimo v eno celico, cenejši je tak SSD, ker potrebujemo manj celic za zapis podatkov. A hkrati je takšna celica občutljivejša na izgubo podatkov, ker mora biti sposobna razločevati veliko stanj.

Samsungov novi SSD bo imel V-NAND, kjer so čipi zloženi navpično eden nad drugega. Poleg 4-TB različice pripravljajo tudi 1-TB in 2-TB SSD. Podatkov o ceni še ni, a pričakovati je, da bo bistveno nižja od 860 EVO 4TB SSD za strežnike, ki stane dobrega tisočaka. Samsung obljublja, da bo isto tehnologijo uporabil tudi za proizvodnjo poceni 128-GB SD-kartic