Applovi prenosniki se pregrevajo, problem rešuje programski popravek

Matej Huš

24. jul 2018 ob 21:33:27

Ko je Apple minuli teden izdal osvežene verzije svojih prenosnikov MacBook Pro, ki imajo tudi hitrejše procesorje, je ogromno pozornosti požel videoposnetek Davida Leeja, v katerem razkriva ekstremno pregrevanje procesorjev. V novem macbooku pro, ki ima odklenjen Intelov procesor Core i9 8950HK z osnovno frekvenco 2,9 GHz, ta ob intenzivni uporabi hitro pade, ker se vklopi zaščita pred pregrevanjem. Za procesor, ki ima možnost Turbo in je namenjen navijanju, je to zelo nenavadna toplotna občutljivost.

David Lee je pokazal, da letošnji macbook pro kljub hitrejšemu procesorju za pripravo enega videoposnetka porabi 39 minut, medtem ko lanski model to zmore v 35 minutah. Da gre resnično za problem s temperaturo, je pokazal, ko je računalnik zaprl v zamrzovalnik. Tedaj je bil video končan v 27 minutah, sistemska orodja pa so pokazala, da frekvenca ni upadla. Samo upočasnjevanje ob intenzivni uporabi ni nič nenavadnega ali novega, je pa nenavaden tako hiter in velik odziv. Kmalu je bil internet (reddit) poln uporabnikov, ki so bentili nad upočasnjevanjem.

Apple je nekaj časa molčal, nato pa priznal težavo in ponudil popravek. Apple je dejal, da obžalujejo nezadovoljivo uporabniško izkušnjo, ki so jo imeli kupci zaradi te težave, ki je programske narave. Dejal je, da so po ogledu videoposnetka izvedli dodatno testiranje, ki je pokazalo na hrošča, ki so ga sedaj odpravili. Ekstremna upočasnitev naj bi se bila pojavila le v zelo redkem primeru okoliščin, trdi Apple, a več poročil na internetu temu nasprotuje. Kakorkoli, popravek za hrošča, ki je prizadel čisto vse modele novih macbookov pro, je že na voljo. Apple zato svetuje namestitev macOS High Sierra 10.13.6 Supplemental Update, pa bodo uporabniki deležni 70-100 odstotnih pohitritev v primerjavi s starejšimi modeli.

To je že druga afera, ki je prizadela to novo generacijo macbookov pro. Pri problem je bila tipkovnica, ki jo je Apple nekoliko spremenil in tipkam dodal silikonsko podlogo za lažje tipkanje. Po uradnih izjavah gre zgolj za preprečevanje prašenja, a je Apple je s tem posredno priznal, da je prvotni model tipkovnice "butterfly" iz prvih modelov resnično neprimeren. Tedaj so se ljudje množično pritoževali nad zatikanjem, Apple pa je šele pred nekaj tedni priznal probleme in ponudil zamenjavo starih tipkovnic.