Corsairjeve tipkovnice tedne pozneje reproducirajo uporabnikove vnose

Matej Huš

17. dec 2022 ob 12:52:50

Lastniki Corsairjevih tipkovnic K100, ki sodijo v višji cenovni razred, poročajo o bizarnem hrošču, ki je marsikoga nemalo prestrašil. Tipkovnice občasno začno same vnašati besedilo, ki je enako kot pred dnevi ali tedni vneseno besedilo. Hrošča, ki zbuja nelagodne očitke o beleženju vnosov (keylogging), je Corsair potrdil.

Razumeli bi, da se lahko kakšen kos elektronike zmede in začne pošiljati nenavadne signale, denimo tipkovnica naključne vnose. Običajno takšen zaplet reši izklop in ponoven vklop. Precej manj pa je razumljivo, ko začne tipkovnica vnašati besedila, ki jih je uporabnik vtipkal pred dnevi ali tedni. Kako neki si jih je zapomnila, je v resnici glavno vprašanje. So uporabniki staknili kakšno prisluškovalno programsko opremo ali pa ima kar Corsairjeva oprema takšne funkcionalnosti? To se je namreč dogajalo na različnih operacijskih sistemih in celo v varnem načinu, ko operacijski sistem teče z minimalnimi gonilniki (in gotovo brez posebnih gonilnikov ali programske opreme za tipkovnico).

Iz Corsairja so odgovorili, da so z napako seznanjeni in da gre za hrošča. Šlo naj bi za funkcijo snemanja makrov, ki se lahko nenapovedano vključi in začne beležiti vnose. Zakaj se je to zgodilo in predvsem zakaj je potem vnose reproducirala, še preiskujejo. Mimogrede - to ni prvi tovrsten primer. Že pred štirimi leti so imele Logitechove tipkovnice podobne težave.

Tudi najpreprostejši kosi strojne opreme pridobivajo čedalje več pameti, kar ni vedno zgolj koristno.