LG-jev novi monitor 5K ne deluje poleg brezžičnega usmerjevalnika

Matej Huš

31. jan 2017 ob 17:12:56

Nov LG-jev monitor UltraFine 5K, ki ga prodaja tudi Apple v svoji trgovini in celo priporoča za uporabnike MacBook Pro, ima precej nenavadno hibo. Če ga postavimo dovolj blizu brezžičnega usmerjevalnika, začne slika utripati, ob nadaljnjem približevanju pa monitor popolnoma počrni. Pomaga šele, če usmerjevalnik odnesemo dovolj stran. Ker gre za 1300 dolarjev vreden monitor, je pomanjkljiva hud spodrsljaj.

V LG-ju so napako potrdili, a dejali, da gre samo za konkreten model, medtem ko so vsi ostali izdelki brezhibni. Toda nekateri uporabniki so celo ugotovili, da monitor kvarno vpliva tudi na MacBook Pro, ki je priključen nanj. Če se brezžični usmerjevalnik preveč približa kompoziciji, zmrzne tudi Macbook Pro.

Kaj točno je narobe, še ni znano. Lahko pa ugibamo, da očitno ključni del monitorja nima zaščiten pred zunanjim elektromagnetnim poljem. Brezžični usmerjevalniki oddajajo elektromagnetno valovanje s frekvenco 2,4 in 5,0 GHz, torej je nekje komponenta monitorja v resonanci s to ali harmonično frekvenco. Če je to res, potem bi morala biti težava sorazmerno enostavno rešljiva - zgolj zaščititi bo treba izpostavljeni del, pa bo monitor normalno deloval.

LG-jeva pomoč uporabnikom je z napako že tako dobro seznanjena, da ljudem pri tovrstnih težavah samoiniciativno svetuje, naj najprej preverijo, ali napake izginejo proč od usmerjevalnika. LG in Apple težavo že preučujeta, tako da lahko v prihodnosti pričakujemo tudi popravek. Toda to ne pomagalo pri ostalih težavah, ki jezijo številne nezadovoljne kupce te naprave.