Prirejen GPS signal zlahka prevara človeškega voznika

Dare Hriberšek

16. jul 2018 ob 15:43:46

Raziskovalci univerz Virginia Tech in kitajske Univerze za elektroniko in tehnologijo so z Microsoft Researchem uspešno izvedli napad na cestni navigacijski sistem. Povedano drugače, v navigacijsko napravo vozila so pošiljali prirejene podatke, ki so voznika namesto od točke A do točke B, pripeljali do točke C, ne da bi voznik pri tem opazil kaj nenavadnega. Slednje je pri vodnih in zračnih plovilih zaradi manjšega števila vidnih orientacijskih točk običajno nekoliko lažje doseči.

V ta namen so razvili poseben algoritem, ki deluje v skoraj realnem času in ki prirejene podatke o navigaciji sproti usklajuje s stanjem v resničnem svetu. Denimo, da voznik dobi povelje "zavij levo" dejansko samo v trenutkih, ko je tak manever mogoče na cesti tudi zares napraviti. Mala naprava, ki se jo da bodisi namestiti v ciljno vozilo ali pa v vozilo, ki ciljnemu vozilu sledi na razdalji do 50 metrov, pa jih je stala 223 ameriških dolarjev.

Zadevo so preizkusili tudi na resničnih ljudeh in v pravem prometu in kar 38 od 40 sodelujočih (95 %) je lažni navigaciji sledilo do napačnega cilja. Seveda je bil cilj raziskovalcev opozoriti na nevarnosti, ki jih tak "spoofing" GPS signala lahko povzroči in, ki so bile pri cestnih vozilih do sedaj ocenjene kot zanemarljive. Slednje prav zaradi težav pri varanju živega voznika, ki sugerirano pot podzavestno primerja z okolico. A, kot so raziskovalci pokazali, bi tak motilec lahko brez težav uporabili tudi pri napadu na samovozeča vozila, kar pa zveni precej manj nedolžno.