Toyota vlaga 50 milijonov dolarjev v raziskave samovozečih avtomobilov

Matej Huš

5. sep 2015 ob 21:30:48

Tudi japonska Toyota se pridružuje čedalje daljšemu seznamu proizvajalec avtomobilov, ki se ukvarjajo s konceptom avtonomnih vozil. Toyota je sicer še lani zatrjevala, da je njihova prioriteta večja varnost in da ne bodo razvijali avtomobila brez voznika, a letos vlagajo 50 milijonov dolarjev prav v raziskave slednje tehnologije.

Omenjeni znesek bodo v naslednjih petih letih porabili za postavitev in obratovanje raziskovanih centrov, v katerih bodo skupaj z raziskovalci z MIT-a in Stanforda razvijali tehnologijo inteligentnih vozil. Na MIT-u se bodo ukvarjali z napredno arhitekturo, ki bo vozilom omogočala zaznavati in interpretirati okolico, medtem ko bodo na Stanfordu delali na področju računalniškega vida in strojnega učenja. Oboje je pomembno, da se avtonomna vozila znajdejo v realnem svetu, kjer nanje preži vrsta nevarnosti in kjer morajo soobstajati s človeškimi vozniki in drugimi udeleženci v prometu.

Toyota ni izrecno napovedala avtomobila, ki bo sposoben sam voziti, a zelo očitno je, da bodo šle raziskave tudi v to smer. Pri tem niso edini, saj poleg Googla, Appla in ostalih IT-velikanov tudi proizvajalci avtomobilov korakajo v to smer. Volvo bo prva vozila predstavil leta 2017, Mercedes in Nissan do konca desetletja, Ford, GM in Honda pa svoje rešitve preizkušajo v ogromni maketi mesta v realni velikosti. Tudi Tesla je s svojim vozilom Model S pri koncu testiranj, Volkswagen pa bo avtonomna vozila testiral v Nemčiji. Pozabiti ne smemo niti na Uber, ki je začel svoj posel kot posrednik med prevozniki in iskalci prevozov, a sčasoma želi tudi svoj samovozeči avto.

Da Toyota misli resno, priča tudi zaposlitev Gilla Pratta, ki je doslej vodil Darpa Robotics Challenge. V petih letih se je na tem tekmovanju zvrstilo ogromno skupin, ki so pokazale res zanimive inženirske podvige. Toyota se bo torej razvoja samovozečega avtomobila lotila od zgoraj navzdol, torej z dodajanjem čedalje več funkcij obstoječim vozilom, ki bodo čedalje bolj razbremenjevale voznika, vse do končne točke, ko ga sploh ne bomo več potrebovali.