Prvi so avtonomne taksije dobili v Singapurju

Matej Huš

25. avg 2016 ob 18:52:09

Prvega avtonomnega taksija niso dobili v ZDA, čeprav sta Uber in Volvo to že na glas napovedala za prihodnji mesec, temveč v Singapurju. Novo zagonsko podjetje nuTonomy je namreč začelo preizkušati storitev, kjer lahko stranke prek telefona z aplikacijo pokličejo avtonomni taksi, ki jih odpelje na želeno destinacijo.

Drobnega tiska je precej, a načeloma gre za prava avtonomna vozila. Predelana Renault Zoe in Mitsubishi i-MiEV imata kljub temu voznika, ki nadzoruje vožnjo in v kritičnih situacijah lahko prevzame nadzor nad vozilom. V poizkusni vožnji, ki je je bil deležen novinar Associated Pressa, se je to zgodilo enkrat, ko je moral pritisniti na zavoro.

Za zdaj vozni park sestavlja šest vozil, ki vozijo po štiri kvadratne kilometre velikem poslovnem delu Singapurja. Do konca leta naj bi število vozil podvojili. Vožnja je brezplačna, a moramo za uporabo aplikacije imeti posebno vabilo. Storitev naj bi v popolnosti, torej komercialno in s polnim voznim parkom, zaživela leta 2018. Do tedaj pa bo nuTonomy, ki sta ga leta 2013 ustanovila dva MIT-ova inženirja kot spin-off, preizkušal tehnologijo.

Medtem pa se Volvo in Uber pripravljata na zagon podobne storitve v ZDA. Predelani Volvo XC90 bodo po Pittsburghu prav tako vozili z voznikom za reševanje kritičnih situacij. Sodelovanje ni ekskluzivno, zato se bodo lahko volvom pridružila še druga vozila. Tudi v Pittsburghu bo preizkusno obratovanje brezplačno, potem pa pričakujejo, da bodo cene nižje od trenutnega 1,05 dolarja na miljo (60 evrskih centov na kilometer) za Uberjeva vozila z voznikom. Sčasoma naj bi lastništvo avtomobila tako postalo dražje od najema.