Microsoft lošči svojo podobo

Dare Hriberšek

15. jul 2018 ob 22:04:40

Glavni pravnik pri Microsoftu, Brad Smith je na svojem blogu pozval ameriški Kongres, naj pripravi zakonske okvire za uporabo tehnologije prepoznave obraza s strani vladnih agencij. Kot piše Smith, bi morali tehnologijo obrzdati do te mere, da ne bi povzročala rasnega razločevanja in vdiranja v zasebnost posameznikov. Kongres je obenem pozval, naj oblikuje neodvisno ekspertno skupino, ki bi oblikovala strokoven predlog zakona in poslancem pomagala pri sprejemanju poznejše odločitve.

Poziv gre vsekakor gledati v luči nedavnih dogodkov, ko je bil Microsoft - ob njem pa tudi Amazon in Google - tarča negodovanja javnosti in svojih zaposlenih, češ za vladi oz. Uradu za imigracijo in carine (Immigration and Customs Enforcement oz. ICE) zagotavlja tehnologijo, ki "pomaga ločevati otroke od staršev".

Še bolj zanimivo je, da Smith na blogu zanika, da bi Microsoft ICE dobavljal tehnologijo za prepoznavo obrazov, pač pa da gre zgolj za storitve elektronske pošte, koledarja, sporočanja in upravljanja dokumentov. A to je nekoliko v nasprotju z bloganjem njegovega kolega z Microsofta, Toma Keana, ki je v začetku leta navdušeno pisal, kako je ICE najela njihovo platformo Azure za procesiranje podatkov za globoko učenje ter za hitrejšo prepoznavo obrazov in identifikacijo posameznikov.