Google Duplex govori kot človek

Matej Huš

27. jun 2018 ob 23:01:41

Ko je Google minuli mesec predstavil glasovnega pomočnika Duplex, ki v našem imenu pokliče v restavracijo in se v povsem človeškem glasu in jeziku dogovori za rezervacijo, so bili odzivi mešani. Po eni strani moramo pohvaliti dovršenost tehnologije, saj sintetiziran glas zveni resnično človeško, stavki pa imajo rep in glavo, po drugi strani pa se je marsikdo počutil nelagodno ob misli, da bi lahko govoril z robotom, ne da bi to vedel. Google je kmalu zagotovil, da se bo Duplex v vseh primerih jasno identificiral. V tedaj predvajanem posnetku namreč ni bilo videti, da bi sogovornik to ugotovil, a so dvomljivci tudi izpostavili dejstvo, da bi bil celoten pogovor kaj lahko zmontiran ali odigran. Google je seveda trdil, da to ni res.

Duplex je sedaj še korak bliže. Včeraj je Google v New Yorku izbrane novinarje povabil v restavracijo, kjer so imeli priložnost spoznati Duplex po bliže. Drugi podoben dogodek je potekal v Kaliforniji v Mountain Viewu. Google je novinarjem v praksi pokazal, kako se Duplex dogovarja z ljudmi in ureja rezervacije. Končna ideja (glej posnetek desno) je imeti Duplex, ki bo integriran z obstoječim Google Assistentom, tako da mu bomo lahko ustno dali navodilo, kam naj pokliče in kaj naj se dogovori, Duplex pa bo potem tja telefoniral. Na včerajšnjem dogodku je Google predstavil le drugi del, torej pogovor Duplexa, medtem ko je predhodno navodila dobil od inženirjev. Vseeno to ne zmanjšuje uspeha, saj je prav to težji del. Da Gogole Assistent deluje in razume uporabnike, že vemo.

Nato so novinarji prevzeli mesto natakarja, ki ureja rezervacije, in odgovarjali na Duplexov klice. Čeprav niso imeli izkušenj in so spraševali neumna vprašanja, je Duplex mirno zvozil situacijo in uspel rezervati termin. Duplex zna počakati, ponoviti, govori normalno in z običajnim premori ... In seveda nima vedno istega glasu! Včasih se mu seveda zatakne, denimo pri črkovanju ime ali elektronskih naslovov, a končni rezultat je osupljiv. Google ni dovolil snemanja včerajšnjega dogodka, so pa na YouTube naložili (promocijski) posnetek, ki prikazuje sposobnosti Duplexa. Prihodnost je danes.