Bo EU suspendirala sporazum o izmenjavi podatkov z ZDA?

Dare Hriberšek

14. jun 2018 ob 21:12:08

Odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) Evropskega parlamenta (EP) je sklenil, da krovni sporazum o varstvu podatkov med državama, ki sta ga podpisali leta 2016, pravic državljanov EU ne ščiti dovolj. Namen sporazuma je sicer zlasti varovanje osebnih podatkov, ki se prenašajo med EU in ZDA, v praksi pa se je že ob prvi reviziji konec lanskega leta, pokazal neučinkovit na večih področjih. Očitki so se nanašali zlasti na popolnjenje mest v organu, ki naj bi izvajanje sporazuma spremljal, imenovanem Privacy and Civil Liberties Oversight Board (PCLOB). Poleg tega področje ni dobilo stalnega varuha človekovih pravic, evroposlance pa je motil tudi odnos ameriške administracije do vprašanj varnosti in zasebnosti ter imigrantov nasploh.

Ker se stanje ni izboljšalo, je LIBE pred dnevi s tesno večino sprejel pobudo za resolucijo, po kateri naj Evropska komisija (EK) izvajanje sporazuma začasno prekine, če ga ZDA ne bodo začele spoštovati v celoti do 1. septembra letos. Poslanci so obenem spomnili na afero, v katero sta bili vpleteni družbi Facebook in Cambridge Analytica, obe pa ZDA še vedno uvrščajo na listo podjetij, ki poslujejo skladno s sporazumom. LIBE je zato organe v ZDA pozval, naj ugotovitve medijev raziščejo in v primeru potrditve ukrepajo. Enako pa so pozvali tudi evropske regulatorje in jim naložili, naj po potrebi omenjenima družbama prepovedo prenos osebnih podatkov preko Atlantika.

ZDA so še pozvali, naj začne spoštovati varovanje osebnih podatkov pri nadzoru komunikacij ter da tako zbiranje podatkov ne sme potekati vsevprek, saj bi bilo to v nasprotju s temeljno evropsko listino o človekovih pravicah. Odbor pa je izrazil še zaskrbljenost nad novim ameriškim zakonom CLOUD (Clarifying Lawful Overseas Use of Data), ki v grobem ameriškim podjetjem nalaga izročitev podatkov organom pregona, čeprav se ti nahajajo na strežnikih v drugih državah. S tem v zvezi pravkar poteka zanimiv sodni postopek v ZDA, v katerem Microsoft zatrjuje, da preiskovalcem nekega primera tihotapljenja drog, ni dolžan predložiti e-poštnih sporočil, ki se nahajajo na strežnikih na Irskem. Zadeva se je znašla pred tamkajšnjim vrhovnim sodiščem, ki naj bi o zadevi odločilo konec tega meseca.

Predlog resolucije pa mora pred svojo uveljavitvijo prestati še plenarno glasovanje v EP, ki bo predvidoma potekalo v juliju.