V Južni Koreji več deset kriptomenjalnic zapira vrata

Matej Huš

18. sep 2021 ob 21:09:53

Prihodnji petek bo v Južni Koreji začela veljati nova zakonodaja, ki bo zahtevala registracijo vseh kriptomenjalnic pri finančnem regulatorju ter partnerstvo z bankami. Medtem ko so največje štiri menjalnice, med njima tudi Upbit in Bithumb, to uspele postoriti, jih bo dobrih 40 prenehalo delovati, 20 pa jih bo moralo omejiti poslovanje. Ocenjujejo, da bo izpuhtelo za 2,6 milijarde dolarjev kriptovalut, predvsem tako imenovanih kimči kovancev, kakor imenujemo alternativne južnokorejske digitalne kriptovalute, s katerimi se trguje na teh manjših menjalnicah. Oteženo bo tudi unovčevanje ali dvigovanje drugih kriptovalut.

Pričakovati je ekvivalent navala na banke (bank run), saj bodo imetniki teh kovancev skušali te na vsak način unovčiti, kar bo bržkone vodilo v padce vrednosti. Menjalnice, ki sploh niso pridobile licence - postopek traja od 3 do 6 mesecev - bodo morale prenehati poslovati. Druge, ki licenco sicer imajo, a nimajo ustreznega bančnega partnerja, pa ne bodo smele več ponujati menjave v vone. Partnerstvo z lokalnimi bankami se zahteva zato, ker omogoča identifikacijo komitentov. Težava menjalnic, ki teh pogojev ne bodo izpolnjevale, bo tudi majhnost, saj je obseg poslovanja pri njih majhen.

Tudi največja menjalnica Binance je minuli teden prenehala menjati kriptovalute v vone ravno zaradi nove zakonodaje, pa čeprav sploh ni registrirana v Južni Koreji. Von je tretja najbolj pomembna valuta pri menjanju kriptovalut takoj za dolarji in evri.