Brazilci bodo volili zgolj elektronsko

Dare Hriberšek

10. jun 2018 ob 15:06:37

Tamkajšnje vrhovno sodišče je namreč na letošnjih volitvah popolnoma prepovedalo uporabo fizičnih glasovnic. To pomeni, da volivci za sabo ne bodo puščali papirnatih sledi, s preštevanjem katerih je mogoče razbliniti morebitne dvome in namigovanja na nepravilnosti. Sodišče se je s tem postavilo na stališče brazilske vlade, ki je pred tem svarila, da je s fizičnimi glasovnicami ogrožena tajnost volitev, eden od sodnikov pa je dvomljivce v korektnost elektronskih volitev gladko oklical za teoretike zarot.

Brazilci so delne elektronske volitve uvedli že leta 1996, do preloma tisočletja pa so papirnate glasovnice povsem izginile. Šele prenovljen volilni zakon je leta 2015 predpisal njihovo vnovično uporabo, ki naj bi jo vpeljali do oktobrskih parlamentarnih in predsedniških volitev. Odločitev vrhovnega sodišča je te postopke zdaj zaustavila.

Trojica znanstvenikov je sicer pred meseci objavila dokument, v katerem je analizirala način elektronskega glasovanja v Braziliji in prišla do osupljivih ugotovitev. Med možnimi varnostnimi vrzelmi so v denimo našli tudi v programsko kodo zapečene kriptografske ključe, pomanjkanje kriptografskega preverjanja avtentičnosti knjižnic in možnost, da osebe ki imajo dostop, namestijo trojanske konje. Odločitev sodišča je zato že naletela na številne kritike, ki opozarjajo tudi na dvomljivo legitimnost bodočih izvoljenih predstavnikov ljudstva.