Brazilija je blokirala X

Jurij Kristan

1. sep 2024 ob 13:53:52

Brazilsko vrhovno sodišče je v petek sprožilo začasno blokado družbenega omrežja X, ker podjetje ni zadostilo zahtevam po pravni skladnosti s tamkajšnjo zakonodajo (plačljiv vir, alternativa).

Vrhovni sodnik Alexandre de Moraes je nacionalni telekomunikacijski agenciji Anatel v petek naročil, naj ukine dostop do platforme X, in dal Applu ter Googlu 5 dni časa, da aplikacijo umakneta s svojih trgovin, čeprav je to zadnjo postavko nato umaknil. Ukrep je sledil neizpolnitvi zahteve, po kateri bi morala družba X imenovati svojega novega pravnega zastopnika v Braziliji, brez katerega podjetja tamkaj ne morejo poslovati. V Braziliji lahko nekatere ukrepe izrekajo tudi posamezni sodniki vrhovnega sodišča, pri čemer pa je de Moraesa tokrat podprl tudi preostanek enajstčlanskega sodišča. V bran mu je stopil tudi predsednik države Lula da Silva, rekoč, da morajo zakone spoštovati vsi, tudi pomembni in bogati.

Kot je mogoče slutiti iz povoda, je spor globlji in traja že dlje časa. Zaostril se je letošnjega aprila, ko so brazilski organi odprli preiskavo proti družbi X, ker je ta reaktivirala uporabniške račune, katerih blokado je zahtevalo tamkajšnje pravosodje - šlo je za podpornike nekdanjega predsednika Jairja Bolsonara, povezane s poskusom državnega udara januarja lani, ki so jih oblasti obtožile širjenja nevarnih dezinformacij. Na grožnje s pravnimi ukrepi v primeru, da se spornih uporabniških računov ponovno ne blokira, je Elon Musk sredi avgusta odgovoril z zaprtjem brazilske izpostave podjetja, s tem pa je to izgubilo tudi svojega pravnega zastopnika, brez katerega tam ne more poslovati.

Elon Musk v odgovor vztrajno zatrjuje, da deluje v duhu svobode govora in Brazilce obtožuje nedemokratične cenzure. Ob tem sicer ne razloži, zakaj se je v večini ostalih primerov, ko so ga države pozvale k cenzuri, ubogljivo uklonil - med prevzemom platforme Twitter oktobra 2022 in pa aprilom 2023 je denimo ugodil 83 odstotkom takšnih pozivov, kar je bilo najbolj odmevno v primerih Indije in Turčije. V zadnjih dneh Musk v svojih objavah na X po stari navadi ogromno in porogljivo zabavlja nad de Moraesom in da Silvo, zato ne kaže, da bo katerakoli od strani v kratkem popustila. Muskovi motivi sicer niso povsem jasni, zato so se širom spleta razteple špekulacije, ki gredo od stališč, da si želi vrnitve Bolsonara na oblast, pa do domnev, da mu dišijo brazilska nahajališča litija.

Strokovni opazovalci so si složni, da je de Moraesov ukrep pravno čist, toda hkrati opozarjajo na še eno postavko ukrepa: sodnik je namreč obenem tudi prepovedal rabo orodij VPN za dostop do X, z globo v višini približno 8500 evrov na dan za kršitelje. Takšen drakonski ukrep kljub svoji surovosti verjetno ne bo deloval, saj je na X veliko Brazilcev - kar je hkrati tudi de Moraesov glavni vzvod, saj bo izpad oglaševalskih prihodkov zaradi blokade gotovo zaznaven. Južnoameriška sila je sicer že večkrat blokirala družbena omrežja na ta način; znan je denimo primer Telegrama, ki je bil pred dvema letoma tamkaj dva dni na tleh. Tokrat so se posega lotili še posebej pozorno, saj so obenem zamrznili tudi Starlinkove bančne račune.