Norveška ukinja glasovanje prek interneta

Matej Huš

28. jun 2014 ob 12:25:55

Norveška se je odločila, da po preizkusu na volitvah v leti 2011 in 2013 ukine možnost glasovanja prek interneta in do nadaljnjega ostane pri klasičnih glasovnicah. Glavni razlog za to odločitev ni tehnične, ampak sociološke narave, saj ljudje enostavno niso prepričani o varnosti, zanesljivosti in anonimnosti elektronskih volitev, je sporočila norveška vlada.

Na parlamentarnih volitvah lani je prek interneta glasovalo okrog 70.000 volivcev izmed 250.000, ki so imeli to pravico. Volilna udeležba se zaradi tega ni povečala, prav tako ni glasovalo nič več ljudi iz skupin, kjer je udeležba tradicionalno zelo slaba, denimo mladih. V poročilu dodajajo, da je glasovanje prek interneta omogočalo glasovanje v nenadzorovanih okoljih, kjer je lahko na glas volivca vplival kdo tretji. Zaradi tega je sistem dopuščal večkratno glasovanje, pri čemer pa šteje samo zadnji oddan glas. Manjše število ljudi, približno slab odstotek, pa je glasovalo dvakrat, in sicer so po glasovanju prek interneta odšli še na volišča.

Pred volitvami leta 2013 so strokovnjaki na podlagi izkušenj iz leta 2011 dejali, da bi morala Norveška zavreči trenutni sistem elektronskega glasovanja in spisati novega, varnejšega. Koda za volitve 2013 je sicer javno objavljena. Strokovnjaki so opozorili, da je šifriranje pomanjkljivo in da je v teoriji mogoče prisluškovati glasovom, zlasti če ljudje glasujejo prek pametnih mobilnih naprav, pa jih tudi kasneje spremeniti, ne da bi ti to vedeli.

Zaradi naštetega so se Norvežani odločili, da v bližnji prihodnosti ne bo več novih preizkusov e-glasovanja. Papir za zdaj ostaja nepremagljiv.