Estonija javno razkriva izvorno kodo programa e-volitev

Matej Huš

15. jul 2013 ob 11:17:33

Estonija je poleg Velike Britanije, Švice in ZDA ena izmed držav, ki najbolj podpirajo in tudi v praksi izvajajo volitve tudi prek elektronskih metod. Leta 2005 so prvikrat izvedli e-volitve, in sicer je šlo za volitve na občinski ravni. Od tedaj so to prakso prenesli tudi na parlamentarne volitve in leta 2011 je bila na njih že četrtina vseh glasov oddanih elektronsko. Z možnostjo elektronske oddaje glasov bodo nadaljevali tudi na prihajajočih volitvah v oktobru.

Elektronske volitve pa porajajo tudi številna vprašanja glede možnosti zlorab in nadzora, čeprav v Estoniji teh očitkov še ni bilo in za zdaj projekt velja za velik uspeh. Da bi tako tudi ostalo in da bi povečali varnost ter transparentnost e-volitev, so se Estonci odločili za popolno razkritje izvorne kode programov, ki tečejo na strežniški strani pri e-volitvah.

Od tega tedna je koda javno objavljena na internetu (pogledate jo lahko na GitHubu). Izvorna koda je bila pod določenimi pogoji dostopna že doslej, a je bilo treba podpisati pogodbo o nerazkrivanju informacij (NDA). Sedaj teh omejitev ni več, saj si jo lahko ogleda vsakdo. S tem želijo tudi zmanjšati možnost incidentov, kot se je npr. zgodil leta 2011, ko je nek študent po e-volitvah objavil koncept, kako bi bilo mogoče manipulirati s sistemom, tako da bi onemogočili glasovanje za nekega kandidata, ne da bi to volivci opazili. Zgodba je šla tedaj vse do vrhovnega sodišča, ki pa glasov ni razveljavilo, saj ni bilo nobenih dokazov, da bi šlo karkoli dejansko narobe. Prav tako nekateri še vedno trdijo, da so e-volitve v osnovi nezanesljive, saj glasov ni mogoče neodvisno ponovno prešteti in preveriti. A tudi pri klasičnih glasovnicah je vedno mogoče natisniti več glasovnic, kot je volilnih upravičencev.