Uber razvil zaznavanje pijanih strank

Dare Hriberšek

10. jun 2018 ob 13:40:31

Poklic taksista, zlasti v zgodnjih jutranjih urah, utegne biti poln presenečenj. Pri Uberju, kjer se vam lahko na zadnjih sedežih pridruži tudi popoln neznanec, pa lahko neprijetnost v podobi vinjenega sopotnika, doživi vsakdo. Podjetje je zato pred časom zaprosilo za patent za poseben, z umetno inteligenco podprt sistem, ki bo vnaprej zaznaval čudaško obnašanje strank. Sistem bo potnika spremljal med naročanjem storitve, denimo, kako hitro in s koliko napakami tipka po zaslonu, kako natančno prsti zadevajo posamezne tipke, kako hitro in zanesljivo hodi in ali napravo drži in odlaga kaj drugače kot sicer.

V algoritmu bodo upoštevani vsi ti dejavniki, poleg njih pa še drugi, recimo lokacija, od koder je bil prevoz naročen. In, če bo vse kazalo, da ima voznik opravka z alkoholno gobo, bo o tem vnaprej opozorjen, na lokacijo pa bo, če je le mogoče, poslan voznik, ki ima izkušnje pri obravnavanju potnikov v takem stanju. Če bo oseba res močno vinjena, se lahko zgodi, da se ne bo smela pridružiti deljenemu prevozu oz. carpoolu.

Ideja, ki je za zdaj res samo na ravni vloženega patenta, s sabo nosi kopico problemov. Težko si je predstavljati, da bi ponudniki prevozov smeli hraniti tovrstne podatke o nas, denimo, kako držimo telefon in kako hodimo. Drugo, zavračanje pijancev je nekako v diametralnem nasprotju s poslanstvom, ki ga taksisti opravljajo ponoči, saj bi zavrnjeni potniki lahko potem sami sedli za volan. Zadnje, v zgodovini Uberja in prevoza oseb nasploh, ni malo primerov, ko so vozniki zlorabili zaupanje preveč okajenih strank, jih ogoljufali ali pa še kaj hujšega. Aplikacija bi na nek način pomenila odličen lovski pripomoček za take podvige.