Tudi Italija prepovedala Uber

Matej Huš

27. maj 2015 ob 21:30:11

Italija je naslednja v vrsti držav, ki so prepovedale Uber, ki predstavlja alternativo taksiprevozom, medtem ko jo taksisti vidijo kot nelojalno neregulirano dampinško konkurenco. Sodišče v Milanu je na predlog združenj taksistov razsodilo, da aplikacija UberPOP predstavlja nelojalno konkurenco.

Sodišče je prisluhnilo utemeljitvi združenj taksistov in sindikatov, da UberPOP promovira nezakonite taksiprevoze. Njihove cene so bistveno nižje kot v reguliranih taksijih, hkrati pa vozniki nimajo ustreznih licenc in kvalifikacij. Medtem ko so uradne taksislužbe zavezane svoj posel opravljati tudi v času, ko je povpraševanja manj, Uber teh omejitev nima. Sodišče je odločilo, da je poziv za prevoz prek pametne aplikacije povsem enakovreden kot klicanje taksislužbe po telefonu, zatorej gre v primeru Uberja tudi za taksi, ki pa nima ustreznih dovoljenj.

Z odločitvijo so zadovoljni sindikati in taksisti, Uber pa je že napovedal pritožbo. Dejali so, da se bodo potrudili, da bodo Italijani imeli možnost poceni in varnega prevoza, hkrati pa pomenljivo dodajajo, da v Italiji vlada 42-odstotna brezposelnost med mladimi, sodišča pa jim onemogočajo še postranske možnosti zaslužiti kak evro. Potrošniška organizacija Codacons pa je izrazila razočaranje nad razsodbo, češ da je potrošnike oropala dobre in poceni storitve ter da jih spet vrača v potniški srednji vek. Uber se s podobnimi težavami srečuje tudi drugod. V Evropi sta mu vrata zaprli tudi Nemčija in Francija.

Uber ima v Italiji sedaj 15 dni časa, da pridobi ustrezna dovoljenja in legalizira svoje storitve ali pa jih preneha nuditi. V nasprotnem primeru mu grozi 20.000 evrov kazni za vsak dan kršitev.