Na evropske meje prihaja umetna inteligenca

Matej Huš

1. nov 2018 ob 12:15:40

V okviru evropskega projekta iBorderCtrl se začenja šestmesečna pilotna faza, v kateri bodo na štirih mejnih prehodih na Madžarskem, v Latviji in Grčiji preverili nov sistem preverjanja potnikov z umetno inteligenco. Gre za 4,5 milijona evrov vreden evropski raziskovalni projekt (v okviru sheme Obzorje 2020), v katerem sodelujejo raziskovalne inštitucije in zasebni partnerji iz Grčije, Cipra, Velike Britanije, Poljske, Španije, Madžarske, Nemčije in Latvije pod luksemburško koordinacijo. Projekt, ki se je začel septembra 2016, se bo zaključil prihodnjega avgusta.

V projektu želijo razviti animiranega virtualnega mejnega agenta z umetno inteligenco, ki bo preverjal potnike. Z umetno inteligenco bo analiziral obrazno mimiko ljudi med odgovarjanjem na vprašanja, s čimer bo ugotavljal, kdo laže. Za potnike, ki jih bo osumil laganja ali bo odkril kakšne druge neskladnosti, bo odrejen temeljitejši pregled, ki ga bodo izvedli ljudje. Na ta način želijo skrajšati potreben čas za prehod zunanjih meja EU in dvigniti nivo varnosti.

Preverjanje poteka v dveh fazah. Prva faza bi se izvedla že pred prihodom na mejni prehod, ko bi se potniki prijavili prek interneta. Naložili bi morali fotografijo iz potnega lista, vizum in dokazilo o zadostnih finančnih sredstvih, nato pa bi prek spletne kamere odgovorili na vprašanja, ki bi jih postavljal virtualni agent. Drugi del bi potekal na mejnem prehodu. Virtualni mejni agenti bi potnikom postavljal različna vprašanja, na primer kaj imajo v kovčku, ali bi pregled kovčka pokazal, da govorijo resnico, ipd. Z analizo obrazne mimike bi ugotavljal, ali govorijo resnico. Kdor bo test opravil, bo dobil kodo QR, s katero bodo zgolj s preveritvijo dokumentov lahko vstopili v EU. Kdor testa ne bi opravil, mu vstop ne bi bil zavrnjen, bi pa moral skozi temeljitejši pregled pri človeškem uradniku.

Trenutno je sistem 76-odstotno zanesljiv, kar je premalo. Zaradi tega si prizadevajo, da bi ga izboljšali do 85 odstotkov, ko bi bil že uporabnejši. Evropska komisija je projekt predstavila kot zgodbo o uspehu. Vsako leto v EU vstopi okrog 700 milijonov ljudi, kar povzroča veliko dela in stroškov pri preverjanju. S projektom iBorderCtrl bi lahko olajšali to breme, saj bi umetna inteligenca prevzela dobršen del dela. Toda do tja je še daleč, saj gre le za en projekt, ki je bil doslej omejen na laboratorijske poizkuse, sedaj pa ga bodo prvikrat zelo omejeno poizkusili v praksi v kontroliranem okolju.