Nov način gretja morda podatkovne peči

Matej Huš

11. nov 2014 ob 20:57:04

Podatkovni centri in superračunalniki so potratni porabniki električne energije; precejšen del je namreč porabijo za hlajenje komponent, ki jih je ta ista električna energija ogrela. Zato so v svetu varčevanja in recikliranja čedalje pogostejše alternative razdelitve velikih centrov na manjše skupke, ki v domovih in poslovnih prostorih nudijo ogrevanje. Ker odpadejo stroški za prisilno hlajenje, se lahko učinkovitost precej izboljša.

Zamisel ni nova, saj sta jo Univerza v Virginiji in Microsoft Research že pred tremi leti podrobno raziskovala. Ugotovila sta, da je toplotni izpust strežnikov v obliki toplega zraka, ki ni uporaben za rekuperacijo električne energije ali transport toplote na daljše razdalje, medtem ko bližnje prostore povsem spodobno ogreje. Ker se za ogrevanje gospodinjstev v ZDA porabi približno šest odstotkov električne energije, bi lahko IT-sektor z izkoristkom polovice te energije svojo velikost podvojil, ne da bi kakorkoli dvignil svoj ogljični odtis. (Trenutno vsi podatkovni centri na svetu porabijo okrog dva odstotka energije.)

Tehnologijo so poimenovali podatkovna peč (data furnace) in je v principu zelo enostavna. Strežniški kompleks razkosamo na manjše enote in jih namestimo v kleti stavb, kjer potrebujemo ogrevanje, nato pa toploto le še speljemo po prezračevalnih sistemih. S tem odpade potreba po hlajenju, dobimo pa nekaj novih težav. Pomisleki so seveda varnostni, saj je treba podatke zaščititi pred nepooblaščenim dostopom s šifriranjem, zavarovati pred trajno izgubo ali začasno nedostopnostjo (redundanca) ter poskrbeti za sistem, ki bo enakomerno razdeljeval procese po celotnem razpršenem omrežju (to zna OpenStack).

Da vse skupaj ni znanstvena fantastika, dokazujejo Francozi in Nemci. V Franciji so šli najdlje v podjetju Qarnot, ki poslovnim odjemalcem prodaja računsko moč računalnikov, ki brnijo v kleteh stanovalcev, ki se z njimi grejejo. Qarnot ponudnikom prostorov povrne stroške elektrike, tako da imajo ti popolnoma brezplačno gretje, Qarnot pa tudi zasluži, ker bi elektriko tako ali tako plačal, ne potrebuje pa hlajenja. Seveda je račun nekoliko bolj zapleten, ker cena električne energije za industrijo ni enaka kot za gospodinjstva in ker se podatkovni centri običajno gradijo tam, kjer je res zelo ugodna, a pri Qarnotu pravijo, da je končni rezultat pozitiven - zlasti, ker se zaradi podnebja v Franciji porabi 70-80 odstotkov energije v podatkovnih centrih za hlajenje.

Nemci imajo zelo podobne zamisli. Cloud&Heat želi podoben sistem postaviti v Nemčiji, kjer bi imeli ponudniki prostora brezplačno ogrevanje, saj bi jim podjetje povrnilo stroške za elektriko in internetno povezavo. Ponujajo računanje v oblaku, ki ga lahko zainteresirane stranke že preizkusijo. Poudarjajo tudi, da spoštujejo teritorialnost podatkov, saj bodo vsi računalniki nameščeni na nemških tleh, torej šifrirani podatki nikoli ne bodo zapuščali Nemčije. Sistem je še v začetni fazi, a naj bi kmalu zaživel.