Google bo gradil nov podatkovni center na Nizozemskem

Matej Huš

25. sep 2014 ob 21:19:49

Google je napovedal, da bodo v nizozemskem mestu Eemshaven zgradili nov podatkovni center za svoje potrebe. Vrednost investicije je ocenjena na 600 milijonov dolarjev.

Temeljni kamen je položil tudi nizozemski minister za gospodarstvo Henk Kamp, saj bo investicija odprla veliko delovnih mest. Med gradnjo, ki se bo začela leta 2016 in bo končana do leta 2017, bo delo dobilo 1000 ljudi. V izgrajenem centru z močjo 120 MW pa bo Google zaposloval 150 ljudi. V Eemshavnu ima Google od TCN-ja že najet podatkovni center z močjo 20 MW, ki ga bodo obdržali tudi po izgradnji novega.

Novi podatkovni center bo sodil med "hiperučinkovite", kjer se učinkovitost nanaša na porabo energije. Izkoriščali bodo naravne danosti, ki sicer niso takšne kot na Islandiji, a še vedno omogočajo naravno in poceni hlajenje s hladnim zrakom in sivo vodo. Podobne centre ima Google v Evropi tudi v Dublinu, Hamini na Finskem in v St. Ghislainu v Belgiji. Sicer pa imajo v ZDA še sedem centrov ter po enega v Singapurju, Čilu in na Tajvanu.

Gradnje centrov izven ZDA ne vzpodbujajo le tehnične zahteve (naraščajoč promet, zakasnitve itd.), ampak tudi pravne. Podatki, ki so izven ZDA, so vsaj v teoriji varnejši pred vohljanjem NSA, predvsem pa ameriška sodišča težje izsilijo dostop do njih. Eemshaven je primerna lokacija tudi zato, ker ima dobre povezave z vozlišči za podmorske kable, zato tam o gradnji razmišlja tudi Apple. Microsoft bo gradil blizu, in sicer malo južneje od Groningena.