ZTE se vrača med žive

Matej Huš

7. jun 2018 ob 20:11:07

Kitajski proizvajalec pametnih telefonov ZTE je v enem mesecu prehodil pot od uspešnega podjetja do živega mrtveca in nazaj. Pred mesecem dni so v ZDA svojim podjetjem prepovedali prodajo komponent ZTE-ju, ker je ZTE kršil embargo in Iranu ter Severni Koreji prodajal svoje izdelke. Lani je bil ZTE za to oglobljen, a ker so ameriške obveščevalne službe ZTE obtožile tudi vohunjenja, kar bi bil drugi prekršek, se je pogojna kazen prepovedi uvoza ameriških komponent zanje udejanjila. ZTE, ki je življenjsko odvisen od ameriških komponent, ki jih vgrajuje v svoje izdelke, je kmalu sporočil, da bo v tem primeru očitno nehal poslovati. Le nekaj dni pozneje pa se je oglasil ameriški predsednik Trump in dejal, da s kitajskimi partnerji iščejo rešitev.

Res se je izkazalo, da je bil vse skupaj zgolj prefinjen politični pritisk. Ameriški minister za trgovino Wilbur Ross je potrdil, da sta ZTE in ZDA sklenila dogovor, ki rešuje nastali zaplet. ZTE bo plačal milijardo dolarjev globe in še dodatnih 400 milijonov dolarjev na fiduciarni račun za morebitne kršitve v prihodnosti. Prav tako mora ZTE v prihodnjih 30 dneh zamenjati sestavo nadzornega sveta in dobiti novo upravo. Ross je za CNBC iskreno povedal, da bodo v ZTE vgradili v lasten oddelek ljudi za nadzor.

Če se spomnimo na lansko globo ZTE, kakšnih bistvenih sprememb ni. Tedaj je bil ZTE kaznovan z 890 milijoni dolarjev, prav tako pa je moral zamenjati glavne menedžerje v podjetju. Edina razlika je poleg lepotnega popravka v višini globe dodaten nadzor nad podjetjem, ki so si ga pridobile ZDA. To pa tudi ni zanemarljivo.