ZTE zaradi ameriških sankcij v hudih škripcih

Matej Huš

10. maj 2018 ob 23:02:08

Drugi največji kitajski proizvajalec telefonov ZTE je sporočil, da ustavlja mednarodno poslovanje. Podjetje je močno prizadela odločitev Trumpove administracije, ki je prejšnji mesec vsem ameriškim podjetjem prepovedala poslovanje z ZTE-jem za dobo sedmih let. To pomeni, da ZTE ne more več legalno kupovati nobenih komponent ali intelektualne lastnine, ki jih potrebuje za proizvodnjo pametnih telefonov.

ZTE se je lani znašel v škripcih, ko se je izkazalo, da so dobavljali tudi ameriške izdelke Iranu, proti kateremu veljajo ameriške gospodarske sankcije. Petletna preiskava je pokazala, da je ZTE kupoval ameriške komponente in jih vgrajeval v svoje izdelke, ki jih je potem prodajal Iranu in Severni Koreji. ZTE se je tedaj poravnal s plačilom 900 milijonov dolarjev globe in privolil v pogojno kazen sedemletne prepovedi uvozov ameriških izdelkov, ki bi postala aktivna ob kakršnikoli nadaljnjih kršitvah. Kazen je bila višja od podobnih v preteklosti, ker je ZTE poizkušal vplivati na preiskavo.

ZTE približno 30 odstotkov komponent za svoje telefone uvozi iz ZDA, kar znaša približno 2,6 milijarde dolarjev letno. Ko je že kazalo, da je zadeva končana, so se letos oglasile ameriške obveščevalne službe, ki so ZTE in Huawei obtožile, da tehnologijo uporabljajo za vohunjenje za Američani in da podatke predajajo kitajski vladi. Zaradi tega ameriško ministrstvo za gospodarstvo potrdilo kazen in tako ameriška podjetja ne smejo več prodajati ZTE-ju. Ta bi tehnično še lahko deloval na ameriškem trgu, a bi moral popolnoma prenoviti svoje nabavne verige, da bi vse dele nakupil izven ZDA. To pomeni nič več Googla, Intela ali Qualcomma. Že aprila je bilo jasno, da bo to izjemno hud udarec za ZTE.

Zato ni presenetljivo, da je ZTE bolj ali manj končal svojo pot. ZTE se trudi s pritožbami, a če bodo te neuspešne, podjetje ne bo več poslovalo na mednarodnih trgih. Ameriški operater Consumer Cellular je potrdil, da vse od uvedbe sankcij ZTE ni uspel dobavljati telefonov. Prav tako ni jasno, ali bodo obstoječi telefoni še prejemali Googlove posodobitve za Android. ZTE bo do nadaljnjega uporabljal denarne rezerve za izpolnjevanje dogovorjenih pogodbenih obveznosti, v vmesnem času pa bo intenzivno iskal rešitve hude zagate. Izključena ni niti likvidacija.