SpaceX izstrelil Block 5 Falcon 9

Matej Huš

12. maj 2018 ob 15:09:50

SpaceX je včeraj uspešno izstrelil bangladeški telekomunikacijski satelit Bangabandhu-1, ki ga je v orbito ponesla raketa Falcon 9 v različici Block 5. To je prva izstrelitev novega modela rakete Falcon 9, ki bo v prihodnosti po besedah izvršnega direktorja Elona Muska glavna nosilna raketa za SpaceX-ove izstrelitve. Doslej je SpaceX redno izboljševal raketo od izstrelitve do izstrelitve, sedaj pa bo Block 5 Falcon 9 nekaj časa ostal nespremenjen. Cilj je doseči, da bo raketa lahko poletela z razmakom 24 ur med dvema poletoma. Razvoj se seveda ne bo ustavil, le da ga ne bomo več videli z vsakim poletom.

Block 5 je približno dvakrat močnejši od originalne rakete Falcon 9 in po Muskovih besedah "zadnja različica" rakete. V primerjavi s prejšnjimi verzijami je močnejša, odpornejša na vplive okolja ob izstrelitvi in povratku, lažja in enostavnejša za izdelavo. Brez posebnih predelav in obnovitev naj bi raketa zmogla kakšnih deset poletov z isto prvo stopnjo, v celotni življenjski dobi pa z vzdrževanjem okrog sto. Prvo raketo bodo seveda razstavili, da bodo pokazali, da je ne bi bilo treba razstaviti, je v značilnem slogu dejal Musk. Rutinske polete pričakujejo proti koncu leta. Povejmo, da je doslej SpaceX res že uspešno pristajal prve stopnje raket, a isto stopnjo so uporabili največ dvakrat. Do številke deset je torej še veliko dela. V celotnem lanskem letu je SpaceX izvedel 18 uspešnih izstrelitev, kar so letos dosegli v zgolj petih mesecih.

Po 34 minutah od izstrelitve se je 3500 kilogramov težav bangladeški satelit uspešno ločil od rakete. Prva stopnja je uspešno pristala že po 11 minutah. Končni cilj pa je seveda certificiranje Falcona 9 za uporabo v Crew Dragon, ki bo vozil ljudi. Prva korak je seveda polet istega (do zadnje podrobnosti) dizajna rakete v sedmih poletih, kar je eden izmed razlogov, da bo to za nekaj časa zadnji aktualni dizajn.