Zaposleni v SpaceX s pismom nad Muska, ta jih je odpustil

Matej Huš

18. jun 2022 ob 09:13:50

Nekateri zaposleni v SpaceX-u so pripravili odprto pismo, v katerem obsojajo javna ravnanja in izjave izvršnega direktorja Elona Muska ter podjetje pozivajo k distanciranju od njegovega početja. Pismo je podpisalo več zaposlenih in je zakrožilo po internem kanalu Microsoft Teams zaposlenih v SpaceX, ki ima več kot 2600 članov. Vsaj pet izmed tistih, ki so pismo širili, pa je SpaceX sedaj odpustil.

V pismu so zapisali, da predstavlja stališče zaposlenih različnih vlog, staža, spolov in porekla. Ocenjujejo, da je Muskovo ravnanje v javnosti škodljivo za podjetje, še posebej v zadnjih tednih. Ker je Musk tako prepoznaven obraz podjetja, so vse njegove javne izjave de facto stališča podjetja, trdijo. Pri tem se ne sklicujejo na posamezne incidente, temveč poudarjajo problematično kulturo v podjetju, k ki se je razmahnila in jo Muskove izjave in ravnanja zgolj dodatno postavljajo na ogled. Podjetje ne sledi zastavljenim vrednotam, številni zaposleni pa so v neenakopravnem položaju. Zaradi tega terjajo: javno obsodbo Muskovega vedenja na Twitterju, odgovornost vseh vodstvenih kadrov, definicijo nezaželenega obnašanja (kaj točno sta politiki "no-asshole" in "zero tolerance", ki ju zagovarja SpaceX) ter uveljavljanje brez izjem.

SpaceX-ovo vodstvo kritike ni sprejelo pozitivno. Vsaj pet zaposlenih, ki so širili pismo, je izgubilo zaposlitev. Predsednica SpaceX-a Gwynne Shotwell je dejala, da so se zaradi pisma nekateri zaposleni počutili nelagodno, ustrahovano in trpinčeno, ker so morali podpisati besedilo, s katerim se ne strinjajo. Pošiljanja "aktivističnih pisem" več tisoč zaposlenim, pozivanje k podpisovanju in reševanju anket ni dopustno, dodaja. Pet ljudi je zato moralo oditi.