Android 10 je tu

Matej Huš

5. sep 2019 ob 00:05:40

Google je predstavil novo verzijo priljubljenega operacijskega sistema za pametne telefone Android, ki to pot nosi oznako preprosto 10. Verzijo, ki je nastajala pod oznako Q in nima sladkega kodnega imena, bodo najprej dobili Googlovi telefoni Pixel (tudi tri leta stari Pixel 1), do konca leta pa naj bi prispela še na nekaj dražjih telefonov večjih proizvajalcev. Novosti je kar precej, Google pa jih je simbolično posebej izpostavil deset.

Na področju uporabniškega vmesnika bomo opazili celovito podporo Dark Theme, ki telefonu doda temno ozadje in poskrbi za manjšo obremenitev oči ter nižjo porabo energije. Po telefonu se lahko odslej sprehajamo izključno z gestami (z drsanjem levo in desno), kar omogoča več prostora za aplikacije, saj na dnu zaslona ne bomo več potrebovali navigacijskih gumbov. Smart Reply sedaj deluje na več aplikacijah in podpira akcije, tako da lahko neposredno odpremo Google Maps, YouTube ali kakšno drugo aplikacijo, če je v sporočilu ustrezen element (naslov). Live Caption pa bo odslej avtomatično podnaslavljal zvočne vsebine (videposnetke, podcaste, glasovna sporočila), če bo le mogel.

Izboljšali so tudi varovanje zasebnosti. Z aplikacijami lahko odslej delimo lokacijske podatke le, kadar jih aktivno uporabljamo, in ne ves čas. Pomembna novost z varnostnega stališča je razvezava varnostnih posodobitev od celotnega operacijskega sistema. To pomeni, da jih bomo odslej nalagali neposredno prek Play Stora in ne bo treba več čakati, da proizvajalec telefona pripravi novo verzijo Androida zanj.

Na področju obvestil (notifications) so spremembe naravnane v smer več nadzora nad njimi. Funkcija Silent jih omogoča povsem izključiti, tako da ni telefon le tih, ampak se sploh ne izrišejo na zaslonu. Podvarianta tega je Focus Mode, kjer lahko selektivno izklopimo obvestila nekaterih aplikacij za določen čas, recimo elektronske pošte, ko kaj počnemo. Novi starševski filter (Family Link) pa omogoča nadzor nad tem, koliko časa se telefon uporablja, koliko in kdaj lahko tečejo posamezne aplikacije itd.