Primer opičjega selfija vendarle ni končan

Matej Huš

16. apr 2018 ob 03:08:55

Lanskega septembra je kazalo, da je spor glede najslavnejšega selfija na svetu končan. V primeru selfija, ki ga je posnela opica makak s fotoaparatom Davida Slaterja leta 2011, sta se PETA, ki je zastopala opico, in Slaterjev založnik poravnala. Na sodišče sta zato naslovila zahtevo, da tožbo zavrže, a je to ta teden presenetljivo odločilo, da poravnave ne sprejme. Pričakujemo lahko torej uradno sodbo.

Saga se vleče že dolgo. Ker je fotografije posnela opica, ki ne more biti lastnik avtorskih pravic, je Wikimedia Commons fotografije vključila v svoje baze kot javno dobro. Slater se s tem ni strinjal, a na koncu je patentni urad odločil, da je fotografija v javni lasti, ker Slater ni bistveno vplival na njen nastanek. Zgodba pa se tu ni končala, saj se je fotografija znašla v knjigi Wildlife Personalities, ki jo je leta 2015 napisal Slater. Zato je organizacija PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) vložila tožbo kot zastopnik opice in zahtevala, da se prihodki od te fotografije namenijo zaščiti življenjskega prostora teh opic na otoku Sulavezi, kjer živijo.

Sodišče je primer januarja 2016 zavrglo, a se je PETA pritožila. O pritožbi bi moralo prizivno sodišče odločati lani, a sta se PETA in Slaterjev založnik poravnala. Dogovorila sta se, da bo 25 odstotkov prihodkov od te fotografije namenjenih organizacijam, ki se ukvarjajo z zaščito makakov. S tem je kazalo, da je zgodba zaključena, saj so od sodišča vsi pričakovali, da bo poravnavo sprejelo.

Toda sodišče meni drugače. Po mnenju sodišča gre za precedenčni primer, ki potrebuje sodni epilog, ki bo služil kot referenca za prihodnje spore. Zato bomo letos izvedeli, koliko denarja moramo dati opici, če uporabimo njeno fotografijo v svoji knjigi.