Opice ne morejo imeti avtorskih pravic

Matej Huš

12. sep 2017 ob 18:04:33

Končal se je najslavnejši spor o avtorskih pravicah nad selfijem, ki ga je posnela žival. Gre za serijo fotografij, ki jo je nevede leta 2011 posnel makak, ki je izpulil fotoaparat profesionalnemu fotografu Davidu Slaterju. Nekaj posnetkov, ki jih je makak posnel ob pritiskanju na gumbe, je bilo odličnih, zato se je hitro vnel spor nad njihovim lastništvom. Medtem ko je Slater trdil, da ima kot fotograf, ki je pripravil fotoaparat in opicam, dasiravno nenamerno, omogočil napraviti posnetke, avtorske pravice, so nasprotniki trdili, da gre za fotografije v javni lasti, ker jih je posnel makak, ki pa ni pravni subjekt, ki bi lahko imel avtorske pravice. Leta 2014 je patentni urad v ZDA odločil, da je fotografija resnično javno dobro, a zgodba s tem še ni bila končana.

Slater je leta 2015 izdal knjigo Wildlife Personalities, v kateri je bila tudi sporna fotografija. PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) je zato vložila tožbo kot zastopnik opice in zahtevala, da se vsi prihodki od te fotografije vložijo v sklad, ki bi se ukvarjal z zaščito rezervata Tangkoko na indonezijskem otoku Sulavezi, kjer te opice živijo. Poenostavljeno povedano je PETA trdila, da je Slater kršil avtorske pravice opice, oni pa so kot njen zastopnik tožili v njenem imenu. Medtem ko je založnik trdil, da je PETA tako ali tako tožila v imenu napačne opice, je sodišče januarja lani primer zavrglo, ker da opica ne more imeti avtorskih pravic (v skladu z mnenjem patentnega urada).

PETA se je marca lani pritožila, o pritožbi pa je sodišče odločalo letos. Še preden bi sodišče lahko dokončno odločilo, sta se PETA in Slaterjev založnik poravnala, zato je PETA odstopila od tožbe. Slater se je odločil, da bo 25 odstotkov prihodkov od selfijev doniral organizacijam, ki se ukvarjajo z zaščito življenjskega prostora za makake. Mimogrede, Slater seveda lahko prodaja te selfije, a ni rečeno, da jih mora kdo kupiti. Po mnenju patentnega urada so namreč v javni lasti. In res, Slater priznava, da je z omenjenimi selfiji zaslužil zgolj dobrih sto evrov vsakih nekaj mesecev.